Политици оспориха въпросите на Първанов до Конституционния съд

Преди още Конституционният съд да се е произнесъл по допустимостта на питането на президента дали е нужно свикването на Велико народно събрание (ВНС) заради членството ни в ЕС, зам.-председателят на НДСВ Даниел Вълчев посочи, че питането на държавния глава не е изчерпателно. Въпросът не е дали актовете на ЕС трябва да имат пряко действие, както е посочил в питането си президентът Георги Първанов, а кои са органите, които приемат тези актове, заяви Вълчев. Той поясни, че в ЕС регламентите са приемат от Съвет на министрите и така български министър ще участва в приемането на акт, който ще има по-голяма юридическа сила от решенията на Народното събрание.

Това според него означава разместване на компетенциите на основните държавни органи, а такава промяна в конституцията може да се направи само от ВНС.

Вълчев неотдавна активизира публичния дебат за Велик парламент. Той участва вчера в поредна дискусия по темата, организирана от вестник "24 часа". На форума политици от различните парламентарни сили отново не можаха да сближат позициите си по това нужно ли е да се свика Велико народно събрание, което да промени основния закон заради присъединяването ни към ЕС. От НДСВ, СДС и ОДС продължиха да настояват "за", а левицата, ДПС и Новото време изложиха аргументи против.


ВНС преди 2007 г. не е в съответствие с българския национален интерес, заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан. Той поиска тези, които настояват за това, да заявят готови ли са да поемат отговорността и следващата конституция да бъде преобладаващо лява като философия. Местан обаче се застрахова, че ДПС не е априори против свикването на 400 депутати.

Борислав Цеков от "Новото време" пък заяви, че членството ни в ЕС не налага конституционни промени с изключение на вдигането на забраната за чужденци да купуват земя у нас.

Политологът Иван Кръстев заяви, че левицата не може да се притеснява от идеята, защото проучванията отреждат водеща роля на БСП. Журналистът Валери Найденов предложи ВНС да работи съвсем кратко, например седмица. Социологът Юлий Павлов пък смята, че то може да бъде свикано едва след като този парламент завърши мандата си, защото е невероятно две трети от народните представители да гласуват саморазпускането си. Според депутата от избраното през 1990 г. ВНС Венцислав Димитров в дъното на дебата сега са онези, които имат интерес "да се разбъркат картите", защото виждат, че ще загубят следващите избори. БСП не искат ВНС, защото това ще им попречи да управляват самостоятелно през следващия мандат, смята той.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK