Половината от жертвите на сводничество са деца

Почти половината от жертвите на сводничество за миналата година са деца, сочат данни на МВР, съобщи Мила Ташевска, експерт от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Общият брой на жертвите на сводничество през 2003 г. са 124, като 49.19% от тях са малолетни или непълнолетни. За същия период жертва на насилствен хомосексуализъм са станали 32 деца.

Миналата година инспекторите на детските педагогически стаи са извършили профилактични срещи с 543 малолетни и непълнолетни лица, преминали през полицейските управления за проституция и с 58 деца, преминали за хомосексуализъм, добави Ташевска.

Сексуалната експлоатация на деца под формата на порнография, проституция, сексуално робство и секс-туризъм е с тревожни измерения в съвременния свят, този проблем съществува и в


страната ни, добави Ташевска. Затова ДАЗД прие Национален план за действие с цел противодействие на сексуалната експлоатация на деца с търговска цел, припомни тя. Според данните на организацията 80% от жертвите са от ромски произход.

Насилието над деца е сред основните въпроси, към които агенцията е насочила вниманието си. През 2003 г. в ДАЗД са постъпили 1 909 сигнали за деца, жертви на насилие. Най-голям е относителният дял на децата, преживели насилие в семейството - 80%, уточниха от агенцията. Следват случаите на насилие над деца в образователните институции - 10 на сто от случаите.

----------

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за закрила на детето, регламентиращи осиновяването и настаняването в приемно семейство като мерки за закрила на децата. Проектът предвижда в документа да бъде записано, че закрилата на детето се осъществява чрез съдействие, подпомагане и услуги в семейна среда, настаняване в семейство на роднини или близки, осиновяване, както и настаняване в приемно семейство. Сред мерките за закрила на децата са и настаняването в специализирана институция, полицейската закрила, специализираната закрила на обществени места, информирането за правата и задълженията на децата и родителите, осигуряване на превантивни мерки за сигурност и защита на детето, осигуряване на правна помощ от държавата, както и специални грижи за децата с физически и психически увреждания.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK