Протести в БНТ притискат СЕМ преди избора

Съветът за електронни медии (СЕМ) преся тримата кандидати, които в петък ще бъдат препитани за последно, преди да бъде избран новият генерален директор на БНТ. Финалистите, които бяха избрани с тайно гласуване, са шефът на новините в БНТ Симеон Василев и членовете на управителния съвет на медията Иван Такев и Емил Владков. Веднага след това срещу кандидатурата на Владков на "Сан Стефано" 29 се надигна протест и започна подписка.

Техническите служители в телевизията изпратиха открито писмо до СЕМ, в което се казва: "Ние сме категорично против методите, с които Владков работеше в продължение на 2.5 години като член на УС на БНТ, пряко ангажиран с работата на дирекция „Технологии и технически средства". Редовно се нарушаваха принципите на прозрачност и екипност при вземането на решения. Не искаме и да си помислим как Владков ще управлява производството на програмния продукт на БНТ, след като той никога не е работил в тази сфера." От синдикалната организация на СБЖ в телевизията и от синдикат "Техника" обявиха, че застават зад кандидатурата на Симеон Василев за генерален директор.

Соченият за един от фаворитите в конкурса Константин Каменаров отпадна след тайния вот в СЕМ. Най-големи шансове да поемат управлението на държавната телевизия през следващите три години имат Симеон Василев и Емил Владков. Въпреки че шефът на новините събра най-много гласове при гласуването в СЕМ, най-възрастният кандидат в конкурса Владков (75 г.) също има свои привърженици сред надзорниците.

.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK