Германия търси български стажанти в Бундестага

Български висшисти до 30-годишна възраст могат да кандидатстват за четиримесечна парламентарна практика в германския Бундестаг, съобщава интернет страницата на Съюза на учените в България. Стажът е от 1 март до 31 юли 2005 г. и се провежда съвместно с три университета от Берлин - "Свободния", "Хумболт" и "Техническия". Кандидатите от България ще се състезават със свои връстници от общо 17 бивши социалистически държави от Централна и Източна Европа. Освен български граждани желаещите да участват, трябва да владеят много добре немски език и да работят в държавни институции или обществени организации като медии, партии, университети и други.

Програмата предвижда първоначално опознаване на академичната среда в германските университети и парламентарната работа.

След това за период от 15 седмици участниците ще работят на пълен работен ден като сътрудници в бюрата на депутати от Бундестага. Сред служебните им задължения ще бъдат изготвянето на експертни становища, резюмета на изказвания, статии и писма и подготовка на съвещания. Предвижда се и посещение в избирателния район на съответния парламентарист.


Одобрените кандидати получават от Бундестага месечна стипендия от 511 евро и безплатна квартира в студентски общежития. Допълнително им се поемат разходите за студентска здравна застраховка, застраховка при злополука и отговорност.

Според условията на конкурса пътните разноски в двете посоки ще бъдат възстановени. Стипендиантите за международната практика ще бъдат определени на два тура - по документи от българския парламент и германското посолство и след интервю с представителна комисия от Германия през есента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK