Според Паси Кадафи не е заплашил България

Външният министър Соломон Паси заяви пред журналисти, че изказването на либийския лидер Муамар Кадафи пред Арабската лига не може да се възприема като военна заплаха към България, а е призив към арабските страни.

В Тунис, след като напусна недоволен срещата на върха на Арабската лига, Кадафи каза, че организацията е трябвало да предупреди страни като България, които са в коалицията в Ирак, незабавно да се изтеглят, защото иначе ще се окажат във война с арабските държави.

Според Паси на този етап не се налага официална реакция на думите на Кадафи. По важни международни проблеми позициите на България и на съюзниците като САЩ и Великобритания са сходни, а както се вижда, тези общи позиции не пречат на разведряването на отношенията между Либия и тези две държави, отбеляза министърът при завръщането си от Тунис и от Брюксел във вторник.


Той повтори, че България предприема конкретни действия за освобождаването на петте медицински сестри, които на 6 май бяха осъдени на смърт по СПИН делото в Либия, и получава подкрепата на много страни както от Европа, така и от арабския свят, но популяризирането на тези мерки ще обезсмисли тяхната ефикасност. Паси обясни, че лидери на арабски страни ясно са заявили, че се ангажират да помогнат за делото, но държат на дискретност от българска страна.

По думите на външния министър в нито един от десетките разговори с либийската страна досега делото срещу медиците не е било обвързвано с външната политика на България. В интервю за БНТ във вторник и заместникът му Любомир Иванов коментира, че изказването на Кадафи, макар и противоречиво, като цяло отразява вече известна либийска позиция по кризата в Ирак. Според Иванов цитатът, в който се споменава България, е изваден от контекст.

Междувременно председателят на парламента Огнян Герджиков, който беше на посещение в Рим, е получил уверението на Италия, че страната ще помогне за преразглеждането на присъдата на медиците.

Сближаването в отношенията между Джамахирията и Италия дава възможност за промяна на присъдите, е заявил председателят на италианския Сенат Марчело Пера.

Соломон Паси каза пред журналисти, че мисиите в чужбина са инструктирани да информират правителствата на съответните страни за българската позиция по делото в Либия и да търсят подкрепа.

В отговор на въпрос той съобщи, че следващата седмица в България ще бъде външният министър на Сърбия и Черна гора Вук Драшкович.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK