Филчев масово сменя шефовете на окръжните прокуратури

Главният прокурор Никола Филчев сменя 19 от 28-те окръжни прокурори в страната. Той е внесъл във Висшия съдебен съвет (ВСС) списък с ръководители на обвинителите в големите градове и досега няма постъпили алтернативни предложения.

Филчев предлага Иво Игнатов от Върховната административна прокуратура да оглави Софийската окръжна прокуратура на мястото на Маргарита Попова.

Игнатов беше един от прокурорите по делото за приватизацията на "Булгартабак" във Върховния административен съд. Градската прокуратура вместо Нели Дечева поема Бойко Найденов от Върховната касационна прокуратура, който наблюдава делата срещу Петър Петров - Амигоса, и Иван Тодоров - Доктора. Постовете си запазват шефовете на окръжните прокуратури в Разград, Шумен, Пловдив, Видин, Търговище, Кърджали, Ямбол и Велико Търново. Близкият до Филчев окръжен прокурор на Плевен Евелина Попова също е предложена за нов мандат от 5 години.


Очакваше се Попова, както и всички магистрати на ръководни длъжности в града да бъдат сменени заради конфликтите помежду им и скандалната им слава.

ВСС вчера одобри Румен Андреев и Свилен Турмаков за зам.-директори на Националната следствена служба. Андреев е на този пост от 1994 г., Турмаков в момента е адвокат.

Магистратите гласуваха нов мандат на зам.-председателите на Софийския апелативен съд Ирина Петрова, Галина Захарова и Стефан Гроздев. ВСС одобри за зам.-шефове на апелативния съд във Варна Северина Илиева и Илия Пачолов.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK