Издаването на лична карта при смяна на името се усложнява

При издаването на лична карта след промяна на името вече ще се изисква и удостоверение от общината, че новите данни за лицето са нанесени в личния му регистрационен картон. Това изискване беше записано от правителството по предложение на МВР в Правилника за издаване на българските документи за самоличност .

Промяната в правилника цели да се избегнат измамите при издаването на лична карта след съдебно решение за смяна на името и злоупотребите с използване на различни имена. Според МВР често има несъответствия между данните в личните карти и паспортите и тези в общинските регистри на населението. Има и случаи на измами при експресно или бързо издаване на документи за самоличност, когато няма време да се провери дали промяната на името е записана в регистрите на общината. След решение на съд или брак се получава лична карта с новото име, но в националната база данни "Население" тази промяна не е отразена. Така един човек има документи за самоличност с едно име, а е вписан в базата данни с друго. Удостоверенията ще се издават от общината по постоянно местоживеене. Поправката в правилника е продиктувана и от бума на смени на имената в съда миналата година, когато хиляди гастарбайтери с черни печати в паспортите успяха да се върнат в чужбина.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK