Прогнозният ръст на БВП за 2004 г. беше намален до 5%

Прогнозата за растежа на икономиката за 2004 година е намалена от 5.3% до 5 на сто, съобщиха късно в четвъртък от Министерството на финансите. Причините са в по-бавния от очакваното ръст на световната икономика, несигурността в Ирак и ръста на световните цени на петрола, заяви за "Дневник" зам.-министърът на финансите Любомир Дацов. Той не изключи възможността, ако ситуацията се нормализира, в края на година да има нова ревизия на заложените параметри.

Дацов каза, че ще има промяна и при очакваната инфлация, като новите прогнози са средногодишната да бъде около 5-6 на сто, а към края на декември - 3.5-3.7%. Разликата според него идва от сезонността на цените. Заложената в макрорамката натрупана годишна инфлация е 4.2%, а средногодишната - 4%.

Ръстът на брутния вътрешен продукт за 2003 година беше 4.3 на сто при очаквани предварително 5% и корекции до 4.5% след това. Това е поредната корекция на заложените в макрорамката за тази година параметри. По време на преговорите с Международния валутен фонд в началото на годината правителството коригира и заложения в бюджет 2005 бюджетен дефицит. Планираният беше в размер на 0.7% от брутния вътрешен продукт, а след промяната стана 0.4%.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK