Компании търсят помощ от чужбина за пазара на имоти

Частни фирми за недвижими имоти изпратиха писмо до Световната банка (СБ), с което настояват институцията да съдейства кадастърът и електронният имотен регистър, изграждани с нейна финансова помощ, да бъдат завършени по-бързо.

Забавянето на проекта създава трудности пред търговците, купувачите и инвеститорите, обясняват от "Инвест България", "Декарт", "Имоти БГ", "Сетъл БГ" и правната кантора "Вичева и Георгиев". Те са адресирали писмото, съдържащо анализ на пазара на имоти, и до Американската агенция за международно развитие, холандското министерство на външните работи и частни дружества в чужбина.

Проектът за кадастър и регистър се финансира със заем от 30 млн. долара от Световната банка, подпомогнат с 6 млн. долара от държавния бюджет и 2 млн. долара дарение от холандското правителство. Заемът е със срок на погасяване 20 години с 5-годишен гратисен период и 15% годишна лихва. Изпълнението на проекта започна през 2001 г. и трябва да приключи до март 2007 г. До момента са усвоени 17 на сто от средствата.


Поводът за апела на компаниите е неотдавнашното писмо на Световната банка до български институции, с което тя критикува остро забавеното изпълнение на проекта.

СБ се усъмни в способността на България да установи ефективен пазар на недвижимите имоти и в правната сигурност на поземлено-имотните отношения у нас. Банката поиска отчет за свършеното и постави ултиматум за адекватно решение на проблемите, което българската страна трябва да представи до септември. Международната финансова институция настоя да има една агенция по вписванията и кадастъра, а не две самостоятелни, както е предвидено в закона.

Макар не всички агенции за недвижими имоти да са подписали писмото, по-голямата част от тях го подкрепят и споделят изводите в него.

Има и компании, които са твърдо против подобни инициативи, тъй като разгласяването на българските проблеми можело да отблъсне потенциални клиенти от чужбина.

Това, което обединява всички фирми обаче, е мнението, че проблем има и той е в липсата на кадастър и имотен регистър.

По света кадастърът описва от какво се състои имотът, площта му, границите и дали има тежести върху него. На основата на тези данни се правят данъчните оценки и се отпускат ипотечните кредити. В момента у нас данните за жилищата например се декларират от собственика, който отива доброволно в данъчната служба и вписва в декларация, че има къща от 60 кв. м, но дали тя наистина е толкова, никой не проверява, посочват фирмите, написали анализа. Според тях създаването на две ведомства - агенция по кадастъра и друга по вписванията, гарантира излишно раздуване на администрацията и разходки на гражданите и редене на две опашки, за да получат на едното гише графичната информация, а на другото - текстовите документи.

Друг проблем пред частните компании, описан от авторите на писмото, са липсата на достатъчно данни за имотите и отказът на държавните чиновници да им дадат информация за терените с мотива, че е класифицирана. Липсата на информационна система дава възможност един имот да бъде продаден на шест различни купувачи за един ден, което вече се е случвало в София, твърдят от компаниите в документа, изпратен до международните институции. Друг проблем според тях е, че наличните в момента кадастрални данни са само за наземния регистър.

Тези за подземния кадастър са непълни или изобщо липсват, особено за населените места, като никъде в закона не е посочено кой ще ги прави.

След огласяването на писмото на Световната банка от Министерството на правосъдието обясниха, че забавянето на изграждането на електронен кадастър и имотен регистър се дължи на парламента. Депутатите точно една година не гласуваха проекта на правителството за поправки в Закона за кадастъра. Депутатът от левицата Николай Камов пък обяви преди дни, че фирми на близки до новия изпълнителен директор на Агенцията по кадастъра Цветен Боев и на зам.-министъра на регионалното развитие Валери Николов са пряко заинтересувани и са печелили поръчки, възлагани от ведомството на Церовски по заема от Световната банка.

Държавата е поела ангажимент по проекта за кадастър и електронен регистър, който не изпълнява или умишлено забавя, каза управителят на компанията за недвижими имоти "Явлена" Страхил Иванов.

Според него е необходима комисия, която да изготви план-програма, да следи изпълнението на проекта и да информира Световната банка и обществеността за резултатите.

Забавянето на електронния имотен регистър се отразява върху пазара на недвижими имоти, каза и управителят на "Имоти БГ" Любомир Станимиров. По думите му необходимост от него имат не само агенциите за имоти, дизайнери, архитекти, строители, но и гражданите. Голяма част от купувачите подхождат с недоверие и страх към агенциите за имоти, особено когато става въпрос за покупка, смята управителят на агенция "Ребус" Димитринка Велина.

Според нея липсата или дублирането на данни спъват работата, особено когато сделката е спешна.

Идеята за дигитализиране на данните за имотите и създаването на регистър, в който да има детайлна информация, е много добра, защото ситуацията в момента е неконтролируема, коментира управителят на "Накит груп" Пламен Натов. Той посочи, че в момента земята се оценява по 20 коефициента, като сред тях има такъв за "забравени или подценени параметри". Според него те не отговарят на действителността и не са обективни. Често се случва да липсва информация за недвижима собственост в службата по вписванията, а това е недопустимо за държава, кандидат за Европейския съюз, смята Маргарита Лазова от сайта "Имоти. нет".

Велислав Петров, мениджър проекти в "Декарт" - фирма, която предлага услуги и бази данни в областта на недвижимите имоти, твърди, че избраният формат на данните за кадастъра и регистъра е много беден и неефективен.

Според него, от една страна, е неприложимо сляпо да се копират евростандартът или американският модел за транзакции, а от друга - да се базира системата на такъв архаичен формат е направо трагично.

По-различно мнение от всички останали шефове на агенции за недвижими имоти изказа единствено инж. Златан Златанов от "ГеоКад 93", изготвила кадастъра на няколко български града. Златанов смята, че "проектът се движи по план и положението е много по-добро от това по време на предишното ръководство на Агенцията по кадастъра".

Позитивите от реализацията на проекта според председателя на Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ)Орлин Владиков са по-големи гаранции на собствеността, облекчаване на инвестиционния процес и на правното и административно обслужване на българските и на чужди граждани. Създаването на интегрирана информационна система ще доведе до решаването на отделни проблеми на територията, икономиката и околната среда и до ресурсите в страната. Според Владиков две са основните причини, които пречеха досега за въвеждането на електронния регистър.

Едната е финансовата, а другата - кой да ръководи осъществяването на проекта - дали правосъдното или регионалното министерство. НСНИ не може да предприеме действия за по-бързата реализация на проекта, защото това е работа на държавните органи, каза Владиков.

Той определи изпращането на анализа до Световната банка, USAID и другите институции, което не било координирано с останалите професионалисти в бранша, като неуместно и ненавременно. Пътят за ускоряване на проекта той вижда в разговори с българските институции.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK