Другите за новата партия:

Другите за новата партия:

Николай Младенов, СДС:

Прекалено рано е да се дава характеристика на тази партия, но съдейки по хората в нея и досегашните послания, там съществува известна доза национализъм. Голяма е и дозата авторитаризъм. Тя се създава на базата на отрицанието на идеи. Смятам, че те ще се опитат да приватизират успехите, постигнати през управлението на СДС и да реституират неуспехите.


Видим е интересът за стратегическо сътрудничество с левицата. ДСБ вижда своя успех на следващите избори в успеха на левицата. Това личи от подкрепата, която тези хора оказаха за вота на недоверие от БСП и от други инициативи в парламента.

Пламен Панайотов, НДСВ:

Създаването на новата партия ДСБ не променя стратегията на НДСВ по отношение на неговите партньори. Що се отнася до политиката на НДСВ, тя се опира на нашата позиция за стратегическо партньорство с две формации към момента - и това са СДС и ДПС. При това нашето ясно разбиране е да не се коалираме с политически сили преди изборите. Не изключваме възможност за коалиране след избори с политически формации, които са преминали четирипроцентната бариера и които изповядват дясноцентристки разбирания.

Стефан Софиянски, ССД:

Само по едно име не може да се съди за бъдещето на партията, затова и засега нямам никакви очаквания. Когато видим програмата, идеите и хората, ще ви отговоря дали в бъдеще ССД е готов да работи с новата формация. На нас ни трябваха две години, за да се утвърдим като партия, нека да изчакаме и да видим на какво ще заложи партията на Костов. Според мен крайно дясно управление няма място в Европа. В момента се търси център-дясно, това е идеологията, която обединява Европа.

Ахмед Доган, ДПС:

Партията на Иван Костов е реваншистка от гледна точка на провала на един политик. Не е сериозна работа провалът на един политик да се свързва със създаването на нова партия. Партии, които са създадени на база лична амбиция, никога не са успели, пример за това са опитите за алтернативните ДПС-та. Трудно си представям партията ДСБ в парламента. Ако все пак това стане, не знам какво ще прави там.

Румен Овчаров, БСП:

Новата партия има единствена цел да осигури място под слънцето и в парламента на Иван Костов и на една група около него. Тя трябва да го извади от заспалото състояние, в което се намира сега. В политическо отношение партията още не може да бъде ясно характеризирана. Няколко колчета са вече забити - едното е някакъв национализъм, другото е някакъв крайно ляв популизъм. Ще бъде трудно партията да се структурира в периметъра на десните партии, подкрепящи бизнеса и свободното либерално стопанство, защото е известно какво точно направи Костов с тях, докато беше на власт.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK