Европейските институции предлагат стажове за младежи

Съветът на Европа, Европейската комисия и Европейският парламент обявиха стажантски програми и за български младежи. Сроковете за кандидатстване наближават. Едно от основните изисквания е владеенето на два чужди езика. Стажовете са предназначени както за граждани на Европейския съюз, така и на държавите, които кандидатстват за членство. През последните години тези програми стават все по-популярни в България заради предстоящото присъединяване на страната и възможността студенти и завършили висшисти да се запознаят пряко с европейските практики и законодателство, както и заради шанса да си намерят работа в Брюксел.

Условията за кандидатстване са различни, за някои от програмите се изисква завършено висше образование, а за други желаещите може да са студенти. Една част от стажовете са платени, а за други се покриват само разходите по престоя. Формулярите се изпращат по интернет и могат да се намерят на официалните страници на институциите. Само някои от тях обаче са обявили квоти за прием, още не е ясно и колко ще се плаща на стажантите, тъй като бюджетът е динамичен.

За стажантските програми на Съвета на Европа могат да кандидатстват висшисти или хора, които имат диплома за поне три години университетско образование. Те трябва да имат отлични познания по английски или френски език. По време на стажа одобрените ще се запознаят със структурата и дейността на съвета, както и с прилагането на практика на европейската конвенция за правата на човека. Обикновено стажовете не са платени, но има изключения за страните, които не са членки на ЕС. Периодът на стажовете е от 5 януари до 31 март, 11 април - 30 юни, и 26 септември - 16 декември 2005 г., а крайният срок за кандидатстване е 15 септември 2004 г. Повече информация може да се намери на адрес www.coe.int.


Стажовете на Европейската комисия са петмесечни, започват от 1 март или 1 октомври и квотата е 1200 души годишно. Кандидатите трябва да имат университетска диплома, да владеят два езика и да са до 30 години. Желаещите може да се класират за над 40 дейности в комисията в Брюксел и Люксембург. Приоритетни са познанията в областта на политическите науки, международните отношения и икономиката, но няма проблем и с други специалности. Разходите по време на стажа се поемат от организаторите. Крайният срок за изпращане на документите е 1 септември (за стажа от март) и 1 март (за стажа от октомври). Допълнителна информация е достъпна на страниците на Европейската комисия www.europa.eu.int и www.evropa.bg.

Европейският парламент предлага стажове за граждани на страните от ЕС и кандидатите за присъединяване и целта е те да се запознаят с механизма на работа на институцията. Програмата включва и пътуване до мисия на парламента, като разходите се поемат от организаторите. Кандидатите трябва да са на възраст между 18 и 45 години, отлично да владеят един от официалните езици на ЕС и да имат добри познания по втори чужд език. Стажовете са платени - с продължителност пет месеца, и неплатени, които траят между един и четири месеца. Желаещите да стажуват платено кандидатстват за три вида стипендии - общи, за журналисти и за висшисти в областта на естествените науки.

Платената практика е предназначена за хора с висше образование, докато неплатената е за студенти. При кандидатстване за стипендия има някои специфични условия като изучавани предмети, свързани с ЕС, доказване на професионален опит в сферата на журналистиката и други. Сроковете за кандидатстване за висшистите са до 15 май и 15 октомври, а за студентите са: 1 февруари, 1 април, 1 юни и 1 октомври всяка година. Страницата на Европейския парламент е www.europarl.eu.int.

Подобни стажове предлагат още Европейската централна банка, Европейският омбудсман, Европейският икономически и социален комитет и други.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK