Костов отново е лидер

"Демократи за силна България" (ДСБ), партията на Иван Костов, беше учредена в неделя със завидна деловитост. Емоциите и въодушевлението на делегатите - 1365 на брой, изпълнили до краен предел зала "България", не попречиха за 4 часа да бъдат приети всички документи и да бъде избрано националното ръководство. Това стана възможно поради липсата на дискусия по същество върху програмните насоки на партията, които са основата на бъдещата й предизборна програма.

Иван Костов беше избран за председател с нестихващи дълго овации и явно гласуване, без да е предлаган от някого - залата просто започна да скандира името му веднага щом дойде ред да се избира председател. "Ако се наложи да отворим някога вратата, на която чука страхът, аз ще бъда първи по вяра", така Костов отговори на овациите. Той, както разрешава уставът, предложи 11-членното централно ръководство, което беше утвърдено анблок от събранието. Екатерина Михайлова и Веселин Методиев бяха предпочетени от лидера за заместници.

Сред 11-те избраници - от които петима са от кабинета "Костов", двама от гражданския клуб "Диалог", е и политологът Светослав Малинов, на когото Костов дължи теоретичното обосноваване на консерватизма, към който новата партия причисли себе си. В неделя Малинов изненада с интерпретацията си на "силата" в политическите документи на ДСБ: "Не обединението прави силата, а силата, която идва от нас, ще направи обединението", заяви политологът, с което даде заявка новата партия да стане обединителят на дясното пространство.


Същевременно в политическите позиции, гласувани в края на учредителното събрание, се поставя като условие за взаимодействие с политическите сили да имат "едни и същи политически противници". Веселин Методиев даде да се разбере, че възможните коалиционни партньори са БЗНС-Народен съюз и Демократическата партия.

"Силна България", "Силна демокрация", "Силни държавни институции", "Силна и ефикасна държава", "България - първостепенен политически фактор на Балканите и Черноморието" се наричат разделите на учредителната декларация, прочетена от Костов и прекъсвана от продължителни аплодисменти. Като остатък от тоталитарното минало ДСБ разглежда и политиката "на отделяне и изолиране на българските мюсюлмани, за да се упражнява монопол върху гласовете им". Реакциите на останалите политически сили на името "Силна България" бяха определени в почти всички изказвания като "страх от новата партия".

В резолюцията на учредителното събрание, наречена "Политически позиции", ДСБ се обяви за предсрочни парламентарни избори, защото "социално-либералното управление на НДСВ и ДПС, подкрепяно от президента Първанов и БСП, е вредно за България". Същевременно отцепилият се от групата общински съветници на СДС в София Вили Лилков обяви курс към нови избори в столицата. "Готови сме за реванш", заяви той и изрази увереност, че след това ДСБ ще спечели и парламентарните избори, тъй като най-големият град е пример за цяла България. Отделянето на шестима съветници от листата на СДС начело с Лилков в Столичния общински съвет и създаването на група на ДСБ беше бурно приветствано на форума. "ДСБ вече има политическо представителство не само в Народното събрание, но и в Столичния съвет и в градове като Пловдив, Варна, Габрово, Смолян, Пазарджик", похвали Екатерина Михайлова цепенето на СДС в общините.

Създаваме партия, за да печелим избори и да осъществяваме целите си, заяви Иван Костов във встъпителното си слово. В него той защити идеята за силна България. Той се мотивира и с думите на игумена на Рилския манастир, че "силна България" е мечта на много поколения българи.

В изказванията на форума присъстваха критики към управляващите от НДСВ, заклеймено в документите като "движение на бившия монарх, зависим от комунистическата олигархия, от нейния бивш репресивен апарат и от престъпните групировки". Новата партия отрича в документите си "български етнически модел, чийто изключителен защитник и гарант е ръководството на ДПС", основна теза на неотдавнашната статия на Иван Костов в "24 часа". ДСБ посочи БСП като основен политически противник и настоя тя да се извини на българския народ за престъпленията на комунистическия режим. Направи впечатление, че в изказванията почни не се споменаваше партията на Стефан Софиянски, а СДС фигурираше само като негативно основание създателите на новата партия да тръгнат по свой път.

Уставът беше приет във вида, даващ възможност на председателя и посочените от него 11 души да управляват безпроблемно партията четири години. Междинни нива на партийна власт няма, следват общинските организации. Не беше обяснен начинът, по който централното ръководство ще общува с общините. Кандидатите за изборни длъжности се номинират с участието и на симпатизантите, но накрая се утвърждават от комисия, която се посочва пак от централното ръководство. Споровете се решават от национален арбитраж, за председател беше избран Йордан Соколов, а сред редовите арбитри е и бившият директор на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов и бившият председател на "Страшния съд" в СДС Иван Куртев.

Сред учредителите бяха политолозите Стефан Попов, Антоний Гълъбов, Димитър Димитров, както и бивши дейци на сините и участвали в управлението от 1997-2001 г.

Настроението на учредителния форум - заявяваното пълно доверие в Иван Костов, скандирането на името му, високият емоционален градус, беше коментирано в подкрепа на прогнозата, че се изгражда лидерска партия. "Нямам думи да изразя чувствата си" и "и за мен е чест да съм тук" бяха най-често изричаните думи от трибуната, включително и от посочените от Костов членове на ръководството. Бившият посланик в Брюксел Константин Димитров заяви, че за него и тогава, и сега е чест да бъде в екипа на министър-председателя Костов. Елиана Масева каза, че е имала два най-големи подаръка в живота - да работи за демокрацията и да опознае "най-големия държавник, човека, който посочва посоката, който знае и може да постига поставените цели".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK