3.5 млрд. лв. са нужни само за спешните ВиК ремонти

Необходимо е спешно да се поднови около 40 000 км водопроводна мрежа в страната. За целта са нужни близо 3.5 млрд. лева, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски по време на откриването на семинар на тема "Финансиране на сектора водоснабдяване и канализация".

Цялата водопроводна мрежа в страната е 70 000 км. Тя обхваща 98.6% от населените места в страната, съобщи началникът на дирекция "ВиК" към регионалното министерство Пламен Никифоров.

Той представи новата стратегия за управление и развитие на ВиК сектора, която беше приета през март 2004 г. от правителството. Пламен Никифоров също заяви, че секторът се нуждае спешно от инвестиции, защото поради остарялата ВиК инсталация се губи над 60 процента от питейната вода. Основната причина за това е, че водните инсталации са на около 25-30 години.

Никифоров представи и проектозакона за регулиране на водоснабдителните канализационни услуги. Новият нормативен акт предвижда да се създаде Държавна комисия за енергийно и водно регулиране, която ще се занимава с определяне цената на питейната вода, както и ще регулира качеството на ВиК услугите. Законът трябва да бъде приет от парламента да края на годината и от 1 януари 2005 г. вече да е в сила, съобщи министър Церовски.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK