Законът за конфискацията влиза в парламента без промени

Законът за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, най-вероятно ще бъде гледан на първо четене в парламента още следващата седмица - веднага след като мине през правната комисия, съобщи авторът му, вътрешният министър Георги Петканов.

"Каквото било - било. Като вносители ние нямаме право да правим повече промени. Мисля, че успяхме да убедим депутатите и от 6-7 принципни критики при първото представяне на законопроекта сега те имат само един упрек - опасността от злоупотреби", заяви Петканов. По думите му това е най-абстрактната критика и на нея той не може да противопостави закон или норма.

"Възможност за злоупотреба има и с Наказателния кодекс, но не го отменяме", добави той.


Специално за да подкрепи проекта на Петканов, в България в четвъртък пристигна ръководителят на групата за конфискация в Баварската криминална служба Хайнрих Бокслайтнер.

Той представи нормативната уредба в Германия, където отнемането не е регламентирано в специален закон, а в Наказателния кодекс. "Имаме текстовете от 60-те години, но процедурата по т. нар. разширено отнемане беше въведена едва през 1992 г., като реално действа от 4 години", обясни Бокслайтнер.

Той каза още, че отпорът срещу конфискацията бил голям, защото имало обвинения, че нарушава конституцията. Критиките спрели едва през януари 2004 година, когато Федералният конституционен съд се произнесъл в негова полза.

"Ситуацията в Германия е малко по-друга. Решението за блокиране или отнемане се взима от съдия. Не мога да си представя, че съдията може да злоупотреби със закон, за четири години нямаме такъв случай", обясни баварският експерт. Той добави, че откакто се прилага текстът, служителите му са конфискували 240 млн. евро само в Бавария.

Годишно от прилагането на този механизъм в Германия се събират около 300 млн. евро. "Имаме случаи на блокирано имущество, което после се връща на лицето поради липса на доказателства, но те са редки. Досега няма заведено дело срещу държавата за вреди или пропуснати ползи", обясни Бокслайтнер.

Той добави, че е запознат с българския закон в детайли, но не може да коментира дали той ще бъде ефективен, защото не познава нормативната ни система и не може да прецени в кои членове се появява противоречие.

Основните престъпления, които попадат под ударите на разширената конфискация, са наркотрафикът, проституцията, хазартът и трафикът на хора. "Най-големите суми, които сме конфискували, са от икономически престъпления - имаме случай с 500 млн. евро", добави Бокслайтнер.

В Бавария няма минимален праг на имуществото и обратно действие, както е предвидено в българския законопроект, където мерките са в сила само за суми над 60 хил. лв., придобити през последните пет години.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK