И пред ЕНП десните остават непреклонни в позициите си

Партия "Демократи за силна България" обяви в Будапеща на срещата на десните партии, че е за бъдещо коалиционно дясно правителство, водено от нея. Вероятността и петте български формации да се подпишат под споразумение за съвместни действия се сведе до нула в четвъртък, още преди да започне срещата им в унгарската столица, инициирана от Европейската народна партия. От предварителните изявления на лидерите се разбра, че те остават на старите си позиции. Може все пак да се прогнозира, че днес СДС, Съюзът на свободните демократи и БЗНС-Народен съюз въпреки различията си по темата за лидерството вдясно могат да сложат подписи под общ документ.

Наш приоритет са предсрочни парламентарни избори и коалиционно дясно правителство, водено от ДСБ, обяви Константин Димитров, член на ръководството на Костовата партия. Тази формула ДСБ представи на срещата, на която според програмата на ЕНП всяка партия трябва да направи изложение по шест приоритета за следващите парламентарни избори. Иначе Димитров повтори позицията на ДСБ, че тя не може да обсъжда и подпише споразумение заради несъгласието си със сътрудничеството на Съюза на свободните демократи с управляващата партия НДСВ. Другият приоритет на ДСБ е да спечелят предсрочни кметски избори в София, ако има такива.

"И аз искам да съм Мерилин Монро, но не съм." Така Диляна Грозданова, вътрешнополитически секретар на Съюза на свободните демократи, коментира приоритетите на Иван-Костовата партия. Трябва да има малко повече връзка с реалността, допълни тя. Да се искат предсрочни избори сега, означава БСП да бъде доведена на власт, колкото се може по-скоро. Така тя коментира заявката на новата партия за предсрочни избори. Грозданова отхвърли аргумента за сътрудничество на свободните демократи с управляващите. "Никога на избори не сме имали общи листи с НДСВ, нямаме позиции във властта, не направихме парламентарна група в Народното събрание с напусналите жълти депутати, както някои очакваха", заключи Грозданова, която е депутат от НДСВ.


Румен Йончев, международен секретар на БЗНС-Народен съюз, представи пред медиите проект на земеделците за споразумение за съвместна работа на десницата, което включва задължителна предизборна коалиция, която може и да не включва всички партии. СДС би могъл да се яви и самостоятелно, допусна Йончев. Същевременно обаче БЗНС държи на три принципа. Първият е равнопоставеност на всички десни партии, опозиционност и признаване на заслугите на правителствата на СДС и на ОДС в прехода. През октомври десните да проведат конференция, на която да се договорят за структурирането на дясното пространство, но без да приемат обща програма. Това е другото предложение на земеделците. В този детайл те се разминават с позицията на СДС, който предлага през есента десните да изготвят общ управленски проект на базата на сходни програмни виждания. По думите на Надежда Михайлова така ще се види дали различията сред десните са принципни или лидерски. "Щом като ДСБ се оплакват от атаки, това би трябвало да е още един аргумент в полза на споразумение за ненападение", коментира синият лидер Надежда Михайлова нежеланието на партията на Костов да сложи подписа си под такъв документ.

Александър Праматарски повтори несъгласието на Демократическата партия да сложи подписа си под общо споразумение. Праматарски постави на първо място отношението към управляващите. Той прибави към аргументите си и развоя на събитията в общинския съвет в София. "Ние сме свидетели на факта, че се дават постове на царски общински съветници", каза лидерът на Демократическата партия. Това няма да приемем, за нас това е знак до каква степен са опозиционни ССД и СДС.

Любопитно е формулирала ЕНП проблемите, по които е искала да чуе вижданията на българските десни партии. В изготвената програма за този ден например домакините искаха да разберат освен шестте приоритета на всяка партия за следващите избори още и "защо в България има пет десноцентристки партии и как ще се процедира оттук нататък". А за петък въпросите на ЕНП към нашите политици са още по-детайлизирани: как отделните партии си представят явяването на следващите избори - всяка поотделно, в малки коалиции или в голяма коалиция; ще направят ли предизборно споразумение; как виждат коалирането - преди или след изборите. ЕНП предлага срещата да завърши не с един, а с два съвместни документа: единият да е "съглашение за ненападение", а вторият - обща декларация, която най-вероятно ще бъде предложена от ЕНП. На фона на неразбирателството между българските десни лидери намерението на домакините показва, че те силно са надценили прагматизма на българската десница и в способността й да отчита реалностите. Вероятно на това се дължи и фактът, че срещата е не само закрита, но представител на ЕНП снощи изрично предупреди, че няма да има никакво съобщение за медиите, а за петък ще решат допълнително. Г-н Иван Костов обеща да направи изявление след приключване на срещата.

Снощи, след редакционното приключване на броя започна работната вечеря, която домакините дават. На нея се дискутира политическата обстановка в България и управлението на правителството на Симеон Сакскобургготски, неговите успехи и провали.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK