София вече се управлява от динамични мнозинства по интереси

София вече ще се управлява от динамични мнозинства по интереси, след като сформираната след изборите коалиция за управление от СДС, ССД и "Гергьовден" - БЗНС-НС, ДП в четвъртък се разпадна с формирането на групата съветници на "Демократи за силна България" на Иван Костов. Шестимата съветници обявиха, че излизат от управляващата коалиция и ще гласуват "в интерес на столичани".

Веднага последва и разместване в Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП) и Специализирания общински приватизационен фонд (СУСОПФ) с отстраняването на "костовистите" от управителните им органи.

Искането на СДС беше подкрепено от хората на Софиянски и НДСВ и това беше разтълкувано от ДСБ като формиране на ново управляващо мнозинство.


Групата на Костов е петата политическа сила в СОС. Най-многобройна е БСП с 19 души, следвана от хората на Софиянски - 15, СДС - 10, "Гергьовден" - БЗНС-НС, ДП - 7, ДСБ - 6, и НДСВ - 4, но жълтите нямат собствена група, защото не им достига един човек. Решенията в четвъртък показаха, че гласуванията по дневния ред оформят различни мнозинства според всеки конкретен случай.

Шестимата от групата на ДСБ - Вили Лилков (председател), Кръстю Тихчев (секретар), Иван Николов, Атанас Кондурджиев, Стефан Беязов и Христо Кожухаров, бяха посрещнати от привърженици на СДС с плакати на Надежда Михайлова от кметската й кампания и с надписи "Костовисти, не крадете гласовете, спечелени на избори", "Гласувахме за СДС, не за измислени партии" и много други в този дух.

В официална декларация СДС призова съветниците от ДСБ да намерят достойнство и да напуснат СОС, като освободят място за следващите кандидати за общински съветници в пропорционалната листа на СДС, както и да се оттеглят от постовете си в общински дружества.

Свидетели сме на хладнокръвна и отдавна подготвена кражба, заяви Стефан Иванов, председател на софийската организация на СДС и зам.-председател на групата на сините.

Съветниците от ДСБ отговориха, че остават, за да изпълнят "изоставената предизборна програма", с която са били избрани.

СДС обаче беше подготвено за отказа им и прокара две докладни записки, внесени в последния момент, с които подмени хората на Костов в управлението на СОАП Стефан Беязов и на СУСОПФ Атанас Кондурджиев със своите Кирил Топалов и Иван Нейков. Това стана с помощта на гласовете на ССД и НДСВ, докато "Гергьовден" - БЗНС-НС, ДП, БСП и ДСБ гласуваха "въздържал се".

СДС поиска в декларацията си председателят на общинския съвет Владимир Кисьов да определи местата на новата група в залата зад БСП, "за да могат вече и формално да съгласуват действията си с представителите на левицата срещу демократичното управление на София". След кратко съвещание в кабинета на Кисьов хората на Костов седнаха зад БСП.

Напускаме групата на СДС и коалицията и по този начин се разграничаваме от политическия модел на управление в София, отговориха с декларация ДСБ. В нея пише, че чрез този модел разноцветната партийна върхушка търгува политическо и икономическо влияние на гърба на софиянци и защитава интересите на политическата олигархия, на престъпни групировки и кланове. Шестимата от ДСБ се обявиха против източването на общинските търговски дружества и създаването на здравния холдинг и за приватизация на Общинска банка и премахване на паметниците в столицата символ на тоталитаризма. Групата на ДСБ заяви, че ще се разграничи от управляващите и БСП с неучастието си в управителните органи на общинските фирми.

Това обаче според Вили Лилков не се отнася за заеманите до вчера постове от Кондурджиев в СУСОПФ и от Стефан Беязов в СОАП, защото те не са търговски дружества. "Да се разграничаваш от управлението и да се натискаш в бордове е политическо помиярство", репликира го председателят на синята група Борислав Бориславов.

След размяната на декларации Владимир Каролев се провикна "Хайде сега да работим!", но Тодор Модев от БСП заяви, че и левицата трябва "да изкаже някои съображения". Той каза, че от "реформирано" демократичното мнозинство се превърна в управляващо "малцинство". Хората на Софиянски в декларация заявиха, че са обезпокоени от подмяната на вота, но са готови да работят с всички, които мислят за бъдещето на София. НДСВ подкрепи СДС и ССД. Отцепилите се трябва да бъдат отстранени от заеманите постове, след като нямат доблестта да напуснат, каза Каролев с уточнението, че не поставя под съмнение техния професионализъм.

Политическите страсти в общинския съвет се пренесоха вчера и в парламента, където лидерът на СДС Надежда Михайлова призова съветниците от ДСБ да напуснат ръководните постове, които заемат в общинските комисии.

СДС ще внесе проект за промяна в правилника за работата на СОС, за да бъдат сменени председателите на комисиите по архитектура Стефан Беязов и по инженерна инфраструктура Иван Николов, които са от ДСБ, каза Борислав Бориславов. В момента ръководителите на комисии могат да бъдат сменени само ако системно не изпълняват задълженията си или подадат оставка.

-----------

Общинските съветници от ДСБ и депутатите от ОДС ще предложат законодателни промени, за да може градоустройственият план на София да се приема от общинския съвет, а не от парламента, съобщи Вили Лилков.

Според закона планът на столицата се гласува като специален закон в Народното събрание. Партията на Костов смята, че местната власт трябва да решава проблемите на столицата, а не те да стават предмет за политически пазарлъци на други равнища. Планът на София беше приет от миналия общински съвет и в момента е в строителното министерство.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK