Инвестициите във Велико Търново са замразени

Инвестиции за около 80 млн. лв. във Велико Търново са под въпрос, след като окръжният съд реши на 7 юни, че изборите за кмет са недействителни. Това съобщи инж. Георги Георгиев, председател на комисията по газификация към общината. Делото за касирането на изборите беше заведено в началото на ноември от левицата, чийто кандидат Драгни Драгнев загуби с малко повече от 100 гласа. Избраният за кмет д-р Румен Рашев от СДС може да обжалва пред Върховния административен съд (ВАС).

Няколко часа преди да стане ясно решението на съда, кметът Рашев е провел разговор с делегация от бизнесмени от Истанбул. На срещата предприемачи от строителния турски холдинг "Боен" и великотърновската фирма "ДИН Строй" са заявили готовност да инвестират 30 млн. евро в два проекта. Единият е свързан с изграждането на екоселище край Велико Търново. Вторият е за построяването на завод за рециклиране на отпадъци. Реализирането на инвестицията е замразено, след като стана ясно, че Рашев може да бъде отстранен от поста, коментира инж. Георгиев.

Появява се и проблем с построяването на голф игрище и стрелбище в с. Арбанаси. Разговори за проектите и финансирането им кметът Рашев е водил лично със световния шампион по стрелба Таню Киряков и футболната легенда Красимир Балъков. Предвидените инвестиции надхвърлят 10 млн. лв. Плановете са след построяване на съоръженията в Арбанаси да се провеждат световни първенства по стрелба с лък, малокалибрено и ловно оръжие.


Пред провал са преговорите с две чуждестранни банки, които текат в момента и са свързани с отпускането на заем от 4 млн. евро за построяването на лифт, който да свързва Царевец и Арбанаси.

В деня на съдебното решение Рашев съобщи, че до края на месеца във Велико Търново ще бъдат инвестирани 1 млн. евро в строеж на жилищна кооперация.

Това стана ясно след посещение на делегация португалски бизнесмени. Вече не е ясно дали предприемачите ще вложат парите, защото контактите им са с кмета, коментира инж. Георгиев. Той припомни още, че отстраненият градоначалник е подписал договор за изработването на "План за финансовото управление на публичната инфраструктура", по който започна реконструкция на улиците. За реализиране на проекта беше подписан договор за 5 млн. лв. заем от банка "Биохим". На 12 май общинските съветници от левицата внесоха жалба в Окръжната прокуратура с искане за проверка дали Рашев не е извършил престъпление по служба при сключването на договора.

Рашев заяви, че до произнасянето на ВАС ще изпълнява задълженията си, както досега. Приемаме като справедливо решението на съда за обявяване за недействителен избора на Рашев, заявиха общинският лидер на БСП Стоян Витанов и кандидатът за кмет Драгни Драгнев. Според социалистите Рашев носи персонална отговорност, като не е разкрил избирателни секции в болничните заведения в общината, с което е нарушил Закона за местните избори и е лишил 119 избиратели от конституционното им право на глас.

Касирането на изборите във Велико Търново не решава, а задълбочава проблемите в града, твърди общинският лидер на СДС Тодор Тодоров. Той призна, че решението на Окръжния съд не е било изненада за него. "Касирането на изборите беше предизвестено, за това се говореше седем-осем месеца в града. Месец по-рано всички знаеха деня, в който ще се произнесе съдът, както и че решението ще има такъв характер", каза Тодоров.

Той отказа да коментира мотивите на съда, но потвърди, че решението ще бъде обжалвано във ВАС. Едва след окончателното произнасяне на съда биха могли да се кажат много неща и за мотивите на магистратите и за факторите, които влияят върху целия процес, каза Тодоров. Той заяви, че ако има нови избори, СДС ще се яви категорично. Според него касирането задълбочава ситуацията на несигурност, на безпокойство, на слухове и интриги, което не е нужно на града.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK