Въпреки протестите в софийските паркове пак ще се строи

Въпреки протестите на гражданите и на американския посланик Джеймс Пардю Столичният общински съвет (СОС) се готви да вдигне мораториума за строителството върху зелените площи. Той беше наложен от предишните съветници заради никнещите като гъби бензиностанции и търговски обекти върху градинките. Главният архитект на София Стоян Янев е внесъл докладна записка, в която иска при "изключителни случаи" да отпадне забраната за строежи в парковете.

Писмото на Пардю, в което той критикува общинарите, че не се грижат за градинките, предизвика остра реакция на "Московска" 33. В един глас кметът Стефан Софиянски, Стоян Янев и председателят на СОС Владимир Кисьов посъветваха Пардю да не се меси в общинските дела. Софиянски препоръча на дипломата да се срещне и с частните собственици на реституираните имоти. Арх. Янев дори му напомни, че новото посолство на САЩ се строи върху немалка част от Южния парк. Янев попита Пардю защо не спазва протокола, а прави тези изявления направо.

На фона на тези събития и намерения общината призна, че зеленината в София намалява. По данни на дирекция "Архитектура и градоустройство" (ДАГ) за последните двадесет години са изчезнали 8719 дка паркове и градинки. През 1983 г. зелените площи са били 28 хил. дка, като на всеки софиянец са се падали по 22 кв.м парково пространство, докато днес те са 19 281 дка, или около 15 кв.м на човек. Това е два пъти по-малко от предвидените в нормативните документи 35 кв.м, пише в новия общ устройствен план на София.


Въпреки тревожната статистика общинският съвет подготвя падане на мораторума за строителство върху зелените площи. Това пролича на последната сесия при обсъждането на искане на Българска холдингова компания да купи част от градинката, която е публична общинска собственост, пред бившия ресторант "Феята" на бул."Цариградско шосе". Вносителят на докладната записка арх. Янев се опитваше да убеди съветниците, че само ще се оформи самостоятелен парцел и няма да има допълнително надстрояване. Решението обаче беше отложено заради забраната за строителството в зелените площи.

Скоро забраната върху зелените площи ще падне, каза в залата председателят на комисията по екология Ели Манова от ССД. След това тя уточни, че става въпрос за частична отмяна на мораториума. Манова посочи, че докладната записка е на арх. Янев, който иска застрояването на зелените площи при изключителни случаи да става с мнозинство от две трети от общинския съвет. Главният архитект отказа да коментира мотивите си.

Целта е малко да отпуснем примката, каза зам.-председателят на комисията по екология Николай Желев от СДС. Той уточни, че в никакъв случай няма да се нарушава целостта на градинките. Промяната се налага заради влезли в сила съдебни решения и довършването на отдавна започнали строителни процедури, обясни Желев. Според Манова има десетки съдебни решения в полза на частните собственици на градинките, които общината е длъжна да изпълни. Председателят на комисията по екология уточни, че мярката ще бъде временна, докато не се направят промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), който ще забрани застрояването на парковете, градините и междублоковите пространства.

Такава промяна в ЗУТ вече е внесена от депутатите от групата на Иван Костов в края на миналата седмица. Тя предвижда забрана на смяната на предназначението на зелените площи, като собствениците на реституираните имоти ще бъдат обезщетявани от общината с равностоен терен или с пари на базата на пазарна оценка на имота, каза Евдокия Манева, която е вносител на промените в ЗУТ. Според Нели Манова обаче така проблемът няма да бъде решен, защото Столичната община не може да осигури толкова равностойни терени, а допълнителните финансови средства трудно могат да бъдат осигурени.

Законите са добри, но не се спазват от общинската администрация. Това е мнението на 11-те неправителствени организации, които се срещнаха с посланик Пардю заради проблема с градинките. "От едната страна са решенията на поземлените комисии и съда, че земята в паркове може да бъде върната в реални граници като земеделска, въпреки че тя отдавна не е. От друга, общината неправомерно преобразува публична общинска собственост в частна. И при двата случая след това се сменя предназначението на зелените площи и така възникват множество бензиностанции, паркинги, автомивки и автокъщи с временен статут", разказа схемите Атанас Черешаров, председател на инициативен комитет "Младост" и един от участниците в срещата с Пардю.

Най-пострадал от ударното застрояване е Южният парк, като територията му след промените от 1989 г. досега е намаляла с 465 дка. От тях 328 дка са върнати на собственици. Други 137 дка от Южния парк обаче са застроени след частични изменения на плановете и промяна на предназначението на терените, направено от общината. Второто най-пострадало място е Борисовата градина, и по-точно местността Погребите, където се прилагаше схемата на замяна на общински терени срещу панелки.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK