БТК - най-после частна след 10 години приватизация

Десет години по-късно третото правителство, което обеща да продаде Българската телекомуникационна компания (БТК), успя да финализира сделката. Макар и към края на мандата си, кабинетът на НДСВ приключи сделката с "Вива Венчърс" за 65 на сто от акциите на БТК. В петък австрийската компания, собственост на американския фонд "Адвент", преведе 280 млн. евро за 65% от компанията. Ден по-рано телекомуникационната компания получи от Комисията за регулиране на съобщенията и GSM лиценз, като плати за него 54 млн. лв.

С края на приватизационната сага още един значим сектор след банковия скъсва с държавната опека и вече е преобладаващо в частни ръце.

Продажбата на БТК се оказва силен коз в ръцете на управляващите, които по този начин изпълняват едно от предизборните си обещания. До парламентарните избори през следващата година НДСВ има възможността да приватизира от втори опит и "Булгартабак".


"Сделката е знакова за българската приватизация и ще доведе до конкуренция на телекомуникационния пазар. БТК вече излиза от сферата на влияние на политиците и преминава в частни ръце", заяви вицепремиерът Николай Василев на официалната церемония. Той получи от шефа на Агенцията за приватизация Атанас Бангачев "златната акция" за 35% държавно участие в БТК. Тя позволява на държавата да контролира най-важните решения, свързани с развитието на компанията. Срещу този дял държавата ще има един представител в надзорния съвет на БТК. В управителния съвет ще участват двама представители на държавата. Още в петък капиталът на БТК беше увеличен с 50 млн. евро (близо 100 млн. лв.). До приключването на сделката той беше 574.9 млн. лв.

Управляващият директор на "Адвент интернешънъл" Джоана Джеймс заяви, че целта е БТК да се превърне в първокласна компания, която предлага нови висококачествени услуги и по-добра грижа за клиентите. Според нея сключването на сделката ще бъде приветствано от инвеститорите, чийто интерес към България в бъдеще ще расте.

Продажбата на държавния телеком ще раздвижи капиталовия пазар, който отдавна очаква на фондовата борса да бъдат пуснати 20% от акциите на БТК срещу непарични платежни средства (виж стр. 9). До есента ще има яснота кога може да стане това, обясни Николай Василев. Споразумение между акционерите на телекома предвижда акциите да излязат на борсата до шест месеца след приключване на сделката, но е възможно този срок да бъде съкратен. Желанието на Министерството на транспорта и съобщенията е това да стане по-бързо. Василев смята, че е реалистично листване на борсата през следващата година.

Превръщането на БТК в частна ще доведе до преструктуриране на телекомуникационния пазар, а на мобилния пазар ще се появи още един силен играч (виж стр. 11). При всички случаи ще се подобри качеството на предлаганите услуги и ще бъдат намалени цените на мобилните услуги, убедени са експертите.

Най-ожесточена ще бъде конкуренцията при мобилните услуги. До десет месеца се очаква да заработи третият GSM оператор и е вероятно "Мобиком" да бъде използван като платформа за него, каза директорът в "Адвент" Кристиян Мрук. Предплатените услуги и пакети за корпоративните клиенти ще са основа за конкуренцията, смятат от втория мобилен оператор "Глобул". Изпълнителят директор на компания Николаос Цолас заяви, че дружеството ще намали тарифите.

Въпреки че сделката в петък беше финализирана, все още се очаква резултатът от образуваното дело във Върховния административен съд (ВАС) по протеста на прокуратурата срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което разрешава сделката. Върховната административна прокуратура поиска отмяна на решението на антимонополната комисия и проучване за влиянието на сделката върху пазара. Според юристи, ако съдът уважи протеста на прокурорите, дейността на компанията ще бъде блокирана.

--------

Съдът пак ще има последната дума по сделката

Като по неписано правило, когато сагата БТК наближи финала, се чака последната дума да дойде от съда. Преди дни Върховният административен съд образува дело по протеста на Върховната административна прокуратура, което още не е насрочено. Прокуратурата атакува издаденото от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разрешение за концентрация на стопанска дейност между "Вива Венчърс" и БТК. На практика обаче истинска концентрация в случая няма, защото купувачът няма никаква дейност и дружеството е създадено специално за приватизацията на БТК дружество. За произнасянето на решението си пък КЗК механично следва законовите разпоредби, валидни при смяна на собствеността. В крайна сметка при окончателното финализиране на сделката са налице всички предварителни условия, които продавачът трябваше да изпълни, като разрешението за концентрация е едно от тях.

Прокуратурата твърди, че въпросното разрешение е незаконосъобразно. Ако ВАС обяви разрешението на КЗК за незаконно, решението му ще действа занапред и няма да може да послужи за основание за разваляне на сделката. Тя остава стабилна, защото към приключването й е имало легитимно разрешение, издадено от КЗК, обясниха юристи. Другият вариант е съдът да открие тежки пороци в решението на КЗК и да го обяви за нищожно. Според експертите обаче това е слабо вероятно, защото в протеста си прокуратурата не претендира за това.

При положение че съдът отмени решението на КЗК, на практика работата на БТК ще бъде блокирана. Това ще означава, че стопанската дейност на дружеството изначално противоречи на законите и правилата за конкуренцията между търговците.

Така ведомството на Петко Николов ще трябва да се произнесе още веднъж има или няма концентрация на стопанска дейност при покупката на БТК от "Вива Венчърс".

Докато КЗК обмисля решението си, БТК е заплашена от глоби за всеки ден работа и тъй като компанията по естеството си е естествен монопол, не може да ги избегне, като временно спре работа.

Вариантите оттук нататък са два - или КЗК да потвърди сегашното си решение, или да заеме точно обратната позиция.

------------

Параметри на приватизационния договор

Общият финансов ефект от сделката за БТК с "Вива Венчърс", собственост на американския фонд "Адвент", е 1.1 млрд. евро. Цената за 51% от акциите на телекома е 230 млн. евро, като с още 50 млн. евро беше увеличен капиталът на дружеството и по този начин купувачът стана собственик на 65% от БТК.

Дъщерна компания на американския инвестиционен фонд "Адвент" ще инвестира в телекома 700 млн. евро за следващите пет години, като 300 млн. евро от тях са по преценка на купувача.

За същия период поетапно ще бъдат съкратени 4500 служители на БТК, като през това време ще се изпълнява и социална програма за 45 млн. евро.

Новият собственик ще рефинансира и държавните гаранции по заемите на БТК, които са 70 млн. евро.

Държавата остава собственик на 35% от телекома и ще има свои представители в управителните органи на телекома. Според приватизационния договор шест месеца, считано от 11 юни, 20% от БТК ще бъдат пуснати на фондовата борса срещу непарични платежни средства.

Според договора за управленски услуги купувачът ще получава 2.25% от приходите на компанията (през 2003 г. те са 1.1 млрд. лв.). Държавата и купувачът подписаха и клоубек споразумение, според което при последваща продажба на акциите държавата ще получи 10% от горницата над 300 млн. евро. Заради съображения за националната сигурност не са оповестени средствата, които ще са необходими за финансиране отделянето на съоръженията на министерствата на вътрешните работи и на отбраната.

Договорено беше още БТК да преведе в полза на държавата 60 млн. евро като дивидент.

Държавата ще има т.нар. златна акция в компанията, която ще й дава право на вето върху важните решения на акционерното събрание. По този начин контролът по развитието на компанията ще се извършва не само чрез приватизационния договор, но и чрез събранието на акционерите.

------------

Хронология на сделката за БТК

14 юни 1996 г. - АП открива процедура за приватизация на БТК

21 март 1997 г. - "Дойче банк" е избрана за консултант по продажбата на компанията

През 1999 г. опитът на правителството на Иван Костов да продаде 51% от националния телеком се оказа неуспешен. Тогава единственият кандидат беше гръцко-холдандският консорциум OTE - KPN, който предложи 610 млн. долара

21 март 2002 г. - парламентът одобри стратегията за приватизация на телекома

4 април 2002 г. - АП обявяви публичен конкурс за приватизация

7 юни 2002 г. - краен срок за закупуване на конкурсна документация

10 юни 2002 г. - краен срок за подаване на индикативни оферти. Кандидатите са консорциум "Коч холдинг" - Тюрк телеком", "Вива Венчърс" и AIG - CET Capital Management.

24 септември 2002 г. - краен срок за внасяне на депозит от 3 млн. евро

24 септември 2002 г. - краен срок за депозиране на обвързващи оферти. "Вива Венчърс", 100% собственост на "Адвент", и турският консорциум "Коч холдинг"/"Тюрк телеком" подадоха окончателните си оферти за 65% от БТК. Американците предлагаха цена от 200 млн. евро и инвестиции 450 млн. евро. Турският кандидат даваше 185 млн. евро и 450 млн. евро инвестиции.

7 октомври 2002 г. - краен срок за депозиране на разязснения към офертите

23 октомври 2002 г. - решение на АП за избор на купувач

31 октомври 2002 г. - стартират преговорите с избрания купувач "Вива Венчърс"

11 ноември 2002 г. - Върховният административен съд (ВАС) образува дело по жалба на Вени Марковски, председател на "Интернет общество", срещу избора на "Вива Венчърс"

6 декември 2002 г. - Върховната касационна прокуратура (ВКП) спря преговорите с "Вива Венчърс" по сигнал на ОДС

11 декември 2002 г. - ВАС образува дело по протест на Върховната административна прокуратура (ВАП) срещу избора на "Вива Венчърс"

12 декември 2002 г. - ВАС прекрати делото по жалбата на Вени Марковски с основен мотив, че не е заинтересована страна по сделката

8 януари 2003 г. - ВАС отхвърли протеста на ВАП

23 януари 2003 г. - прокуратурата отмени постановлението си за спиране на преговорите с "Вива Венчърс"

3 февруари 2003 г. - "Вива Венчърс" удължи с 90 дни валидността на офертата си

През март и април представители на отпадналия от наддаването турски консорциум нееднократно имаха срещи в България с представители на правителството, както и в резиденцията на турския посланик с хора от ДПС

На 21 март 2003 г. - АП парафира проекта на договор за приватизацията на БТК с "Вива Венчърс"

21 април 2003 г. - изпълнителният съвет на АП внесе в надзора проектодоговора с "Вива Венчърс"

7 май 2003 г. - надзорният съвет на АП не одобри договора с "Вива Венчърс" и указа на изпълнителния съвет да проучи възможностите да покани на преговори класирания на второ място участник - турският консорциум между "Коч холдинг" и "Тюрк телеком"

10 май 2003 г. - Министерският съвет определи "Коч холдинг" - "Тюрк телеком" за победител в конкурса и определи срок от 50 дни за сключване на договор за приватизация с турския консорциум

18 юли 2003 г. - преговорите между АП и турския кандидат приключват успешно с двустранно парафиране на приватизационния договор и съпътстващата документация по сделката

20 юни 2003 г. - тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли като несъстоятелни всички мотиви на надзора, с които не беше одобрен договора с "Вива Венчърс"

4 юли 2003 г. - надзорният съвет на АП реши да обжалва решението на тричленния състав на ВАС за БТК пред по-горна инстанция

18 юли 2003 г. - АП парафира проектодоговор за продажбата на БТК на турския консорциум "Коч холдинг" - "Тюрк телеком"

29 юли 2003 г. - петчленен състав на ВАС потвърди решението на тричленния и указа на надзора да одобри сделката с мълчаливо съгласие или с изричен акт

8 август 2003 г. - правителството указа на изпълнителния съвет на АП да изтегли проектодоговора в "Вива Венчърс" от надзора и да договори с купувача четири нови условия. Исканията на кабинета бяха за цена от 230 млн. евро, отказ от дивидента за 2002 г. и намаляване броя на съкратените с 2000 души и да изтеглят инвестиционната програма в първите години. АП прие препоръката.

13 август 2003 г. - "Вива Венчърс" обяви, че приема безусловно новите изисквания

15 август 2003 г. - надзорът върна преписката по сделката отново на изпълнителния съвет с мотива, че е поличил старата непълна документация

18 август 2003 г. - изпълнителният съвет заяви, че цялата документация по сделката е парафирана и предстои да се внесе отново в надзора. "Вива Венчърс" реши да обжалва решението на надзорниците от 15 август 2003 г.

29 август 2003 г. - в отсъствието на изпълнителния директор на АП Илия Василев двамата му заместници определят срок до 3 септември "Вива Венчърс" трябва да препарафира документацията по сделката. Оказан е силен политически натиск от страна на Ахмед Доган върху Илия Василев

3 септември 2003 г. - ВАС постанови, че е налице мълчаливо съгласие по сделката

4 септември 2003 г. - зам.-изпълнителният директор на АП Сабри Галиб внесе в надзора докладна записка, в която го информира, че банковата гаранция за депозита на "Вива" е изтекла на 17 май, както и не е постигнато споразумение за съоръженията на отбраната.

Надзорът указа на изпълнителния съвет да предприеме необходимите действия.

9 септември 2003 г. (?) - ВАС поднови делото на "Вива Венчърс" срещу решение на правителството от 10 май, с което е определен "Коч холдинг" за купувач на БТК.

10 септември 2003 г. - Надзорът обжалва решението на тричленен състав на ВАС, че е налице мълчаливо съгласие, пред петчленка.

24 септември 2003 г. - петчленен състав на ВАС потвърди, че по сделката е налице мълчаливо съгласие от 15 август. Беше даден ход и на делото на "Вива Венчърс" срещу правителството за решението от 10 май.

Сделката изпадна в шестмесечен "вакуум".

30 януари 2004 г. - вицепремиерът Лидия Шулева обяви от парламентарната трибуна, че договорът за БТК ще бъде подписан с "Вива Венчърс" до 20 февруари.

18 януари 2004 г. - вероятността сделката да се финализира беше огромна. Става ясно, че депутатът от НДСВ Люцкан Далакчиев е направил промяна в Закона за далекоъсобщенията, според която не може да се издаде трети GSM лиценз на БТК без търг и конкурс, както е предвидено в закона за приватизация и стратегията на телекома. Коалиционният партньор ДПС отново постави дивидентът за БТК като разменна монета за приключването на сделката.

20 януари 2004 г., след 19.30 ч. - Илия Василев, изпълнителен директор на АП, и Джоана Джеймс, управляващ директор в "Адвент интернешънъл", окончателно подписаха договора за продажбата на 65% от БТК. Окончателното приключване на сделката трябва да стане до 20 април.

23 февруари 2004 г. - АП поиска от Комисията за регулиране на съобщенията да издаде трети GSM лиценз на БТК без търг и конкурс като част от приватизационната сделка.

12 май 2004 г. - уволнен е Георги Александров, председател на КРС, заради противодействието му срещу приключването на сделката. Назначена е Гергана Сърбова, главен секретар на Министерството на транспорта и съобщенията. Срокът за приключване на сделката е удължен до 20 юни.

20 май 2004 г. - КЗК даде разрешение за концентрация между БТК и "Вива Венчърс". Преди това КЗК трябваше да решава дали даването на GSM лиценз на БТК не е държавна помощ. Междувременно ВАП изпрати протест, според който придобиването на лиценза без търг и конкурс нарушава Конституцията и Закона за далекосъобщенията.

7 юни 2004 г. - КРС даде GSM лиценз на БТК без търг и конкурс срещу 54 млн. лв.

8 юни 2004 г. - Върховната административна прокуратура изпрати протест до КЗК за издаденото разрешение за концентрация.

10 юни 2004 г. - КРС официално връчи GSM лиценза на изпълнителния директор на БТК Бойко Димитрачков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK