Посланици от ЕС питат има ли почва за евроскептицизъм

След срещата "без вратовръзки" с посланици от страни членки и кандидати за членство в Европейския съюз в края на седмицата президентът Георги Първанов заяви пред журналисти, че е получил поздравления за скорошното успешно техническо завършване на преговорите със съюза, но и препоръки постигнатите споразумения да се прилагат. По негови думи посланиците са проявили интерес дали е възможно в България да се развие евроскептицизъм и отделни партии да се опитат да повлияят в това отношение, предаде БТА.

Според държавния глава, цитиран от агенцията, дипломатите го посъветвали институциите да бъдат на ниво при мониторинга от Брюксел по глава "Правосъдие и вътрешни работи", както и за реформата в съдебната система. На срещата било дискутирано около бъдещ референдум за членството на страната в ЕС и доколко е необходимо свикване на Велико народно събрание за промените в конституцията. Коментирана е била и обстановката в Ирак и в Близкия изток. След журналистически въпрос Георги Първанов отново каза, че ще продължава да отстоява позицията си, че предсрочното затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" е несправедливо за България решение.

По негово мнение са необходими общи усилия, така че експертните оценки за АЕЦ да станат достояние на европейските партньори. Кметът на Смолян и председател на Асоциацията на родопските общини Дора Янкова представи пред президента и дипломатите предложение регионът да се превърне в район за целево въздействие, "за да може жителите на тези общини да останат тук и да се чувстват българи, част от Европа". В 21-те общини от асоциацията са разработени 75 проекта за около 256 млн. евро, включени в плановете за този мандат на кметовете, посочи Янкова. Тя връчи на президента Първанов и на ръководителя на Делегацията на комисията на ЕС Димитрис Куркулас папки с приоритетните инвестиционни проекти на общините, за които се разчита на финансиране от европейски донори. Куркулас припомни, че първите три години след влизането в ЕС България ще получи финансова помощ от 4.25 млрд. евро. В каква степен ще се усвоят средствата зависи от способността на финансовия и административния капацитет на страната, допълни Куркулас.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK