Станишев отхвърли поканата на СДС за консултации

С писмо до зам.-председателя на СДС Николай Младенов лидерът на БСП Сергей Станишев отхвърли поканата на синята партия за консултации за промени в конституцията и свикване на Велико народно събрание. Левицата не споделя идеите за ВНС, тъй като те отклонявали България от подготовката за Европейския съюз. БСП подкрепя само онези поправки в основния закон, които са наложителни за членството в ЕС, припомня Станишев и обвинява парламентарната комисия за конституционни промени, че се превърнала "във форум за лансиране на идеи за неизбежност на ВНС". В писмото червеният лидер иронично отбелязва, че в поканата от СДС е пропусната идеята за предсрочни избори и нарича този пропуск логичен "след косвената подкрепа, която ПГ на СДС оказа на мнозинството с отказа си да участва във вота на недоверие на правителството, внесен от Коалиция за България".

БСП била готова да води разговори за "дефектите на икономическата и социалната политика за прозрачността на преговорите с Евросъюза, за бъдещето на АЕЦ "Козлодуй", за ангажиментите в Ирак", но не и за ВНС. Станишев обвинява сините, че по тези въпроси стояли "по-близо до правителството, отколкото до опозицията".

СДС лансира още миналата година своите 24 предложения за конституционни промени, но поради противоречията вътре в синята партия и решението на Конституционния съд, което закрепи статуквото на трите власти, не успя да ги популяризира. Актуализираната позиция на синята партия е, че е необходимо преструктуриране на властите и радикална промяна в съдебната система, но такива цели могат да бъдат постигнати само с ВНС.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK