Първанов е поискал доклад от спецслужбите за НСО

Президентът Георги Първанов е поискал доклад от специалните служби по случая с гардовете от Националната служба за охрана (НСО), отстранени заради контакти с криминалния контингент. Едва след като бъде готов докладът, държавният глава ще вземе отношение по случая. Така в понеделник високопоставен служител от президентската администрация, пожелал анонимност, неофициално отговори на въпроса какво ще предприеме държавният глава във връзка със скандала в службата, която е на негово подчинение. Засега не е известно дали се обсъжда вариант президентът да поиска оставката на директора на НСО ген. Димитър Владимиров. На този етап няма индикации за разговори между държавния глава и премиера за извършване на рокадата в службата. Според закона за отбраната НСО е част от въоръжените сили и евентуална смяна на директора на службата може да стане едва след съгласуване с изпълнителната власт. Правителственият говорител Димитър Цонев обясни в понеделник, че министър-председателят не е искал доклад за дейността на службата.

Най-вероятно докладът до президента ще бъде изготвен от контраразузнаването - Националната служба за сигурност, която според източници от службите е засякла нерегламентираните контакти на отстранените охранители. Скандалът гръмна в началото на месеца, когато стана известно, че за радиоводещия Боби Цанков, срещу когото има наказателни производства за измама, е работил служител на НСО. В събота ген. Владимиров съобщи, че от НСО са уволнени десет души. Официалната причина за уволненията на гардовете е, че не могат да боравят с класифицирана информация.

Източници от спецслужбите обаче заявиха пред "Дневник", че засега от НСО са освободени само два души - шофьор и охранител. От други осем ген. Владимиров е поискал да напуснат службата по взаимно съгласие, тъй като така ще се спести необходимото 6-месечно предизвестие. Според тях като мотив за освобождаването на служителите не може да се използва липсата на допуск за работа с класифицирана информация, тъй като за охранители и шофьори нямало нужда от такъв. Сертификат за достъп се издавал само на директора на службата и на шефовете на сектори. Източници от службите отхвърлиха и твърденията, че в НСО не са знаели за нерегламентираните контакти на техните служители, тъй като имало информативно звено, което да следи за това.

Според ген. Владимиров обаче информативното звено не е функционирало досега. На специално съвещание вчера с шефовете на сектори в НСО са обсъдили конкретни мерки за предотвратяване на скандали от подобен род, съобщи той пред "Дневник". "Като начало засилваме контрола върху подчинените от страна на техните преки началници", каза той. Това означавало включването на психолози, които да изготвят профили на служителите и на тази основа да се прави анализ. "Ще подслушваме телефони", добави ген. Владимиров. Споменатото звено би трябвало да осъществява тази дейност и да гарантира сигурността на службата "отвътре". За да контролират служителите, шефовете в НСО са се обединили около идеята за пълно обсебване на свободното им време.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK