И "Сикрет сървиз" отварят офис в София

Тайните служби на САЩ ще разширят присъствието си в България с допълнителен персонал и ресурси, съобщиха вчера от американското посолство. Това ще стане до няколко месеца, а агентите на "Сикрет сървиз" ще са в новата, модерна и отлично охранявана сграда на посолството.

"Сикрет сървиз" в момента имат един представител в България. Тайните служби на САЩ се занимават със защитата на президента и на вицепрезидента, разследват фалшифициране на пари и документи, финансови и компютърни измами.


До края на годината ще бъде напълно готов и офисът на Федералното бюро за разследване (ФБР). Това е най-краткият срок, в който могат да бъдат изградени криптираните връзки, да се поставят оптични кабели и терминали като тези във Вашингтон. Дотогава тримата постоянни представители на службата ще се помещават в МВР, защото официалното отваряне на бюрото на ФБР в София е този петък. Най-близкото действащо бюро на ФБР в момента е в Атина и всички операции на американската служба у нас се координираха оттам.

"Новият офис на ФБР ще разшири съществуващите програми и ще засили координацията на агенцията с българските власти", заявиха от посолството. ФБР има офиси в над 40 страни.

Работата им е да разкриват престъпления, които представляват заплаха за САЩ, и да разбиват организирани мрежи по места. Те координират програми за обучение и предотвратяват престъпления като трафик на наркотици, тероризъм и икономически шпионаж.

"Офисът на ФБР в София ще действа в сътрудничество със своите български партньори и няма да провежда независими операции в страната", подчертават от посолството.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK