Депутатите побързаха да спрат строителството в парковете

Предназначението на обществените паркове и градини няма да може да се променя. Това предвиждат промени в Закона за устройство на територията, приети на първо четене от Народното събрание в сряда. Депутатите допуснаха по изключение в парковете да могат да се строят спортни обекти, техническа инфраструктура, преносими павилиони, пейки, спирки и фонтани.

С промяната ще се въведе общ режим за промяна на предназначението на зелените площи независимо от това дали са държавна, общинска собственост, или части от тях са реституирани. Така се премахва възможността чрез превръщане на държавната и общинската собственост от публична в частна да се заобикалят ограниченията за строителство в паркове и градинки - публична собственост, се казва в мотивите на вносителите от НДСВ.

След като парламентът гласува промяната в закона и на второ четене, ще се обезсмисли намерението на Столичния общински съвет (СОС) да отмени мораториума за строителството върху зелените площи в София. Той беше наложен от предишните съветници заради построените десетки бензиностанции и търговски обекти върху градинките. Тези дни стана известно, че главният архитект Стоян Янев е поискал при "изключителни случаи" да отпадне забраната за строежи в парковете. Причината се оказа бизнеспроект край известното в миналото заведение "Феята". Заради практиката на общинарите да преобразуват публичната общинска собственост в частна и да сменят предназначението й през миналата седмица 11 неправителствени организации дори поискаха от посланика на САЩ Джеймс Пардю да се застъпи за софийските градинки. Пардю изпрати остро писмо до общината за строежите в парковете, а оттам му отговориха, че посолството на САЩ е издигнато върху голяма част от Южния парк.


Според правозащитниците друго нарушение е, че поземлените комисии и съдът връщат бившите ниви в реални граници, въпреки че те отдавна са превърнати в паркове. С промените в закона депутатите предвидиха възможността собствениците на реституирани зелени площи да бъдат обезщетявани с пари. Изискването е да се изпрати молба до областния управител или общинския съвет в 6-месечен срок от влизане в сила на бъдещия закон. Така собствениците ще могат да получат равностойността на имота си, определена по пазарни цени. След това имотът ще се придобива от държавата или общината, в чиято собственост се намира останалата част на парка.

В озеленени площи за широко обществено ползване, отдадени на концесия, концесионерът няма да може да строи обекти, различни от допустимите, предвиждат промените в Закона за устройство на територията.

По данни на столичната дирекция "Архитектура и градоустройство" за последните двадесет години в града са изчезнали 8719 дка паркове и градинки.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK