Бивш вицепремиер беше разпитан по делото за зърнената криза

Бившият заместник-министър председател Светослав Шиваров в правителството на Жан Виденов беше разпитан в понеделник като свидетел по делото за зърнената криза от 1995 - 1996г. Обвиняеми по делото са Кирил Цочев, Васил Чичибаба, Мария Бозукова, Димчо Попов, Маньо Манев, както и бившият директор на "Нефтохим" Стефан Неделчев. Шестимата са обвинени за безстопанственост в особено големи размери заради износа на близо 990 хиляди тона пшеница, с което са ощетили държавната хазна с над 66 милиона долара. За такова престъпление законът предвижда до 10 години затвор.

Пред съда Шиваров заяви, че няма данни, които да посочват, че има извършено от обвиняемите престъпление. Той цитира свой разговор с тогавашния земеделски министър Чичибаба преди едно от заседанията на Министерски съвет , в който министърът споделил опасения, че зърненият баланс на страната може да бъде нарушен. На въпрос на съда Шиваров каза, че количеството зърно, което е допустимо да бъде изнесено, се определяло според добива на зърно през съответната година. Според Шиваров зърнената криза през тези години е била изкуствено създадена. Той я определи

като политическа акция.


"От пресата разбрах, че има спекула със зърното, което наложи да се срещна с хлебопроизводители. Помолих ги да престанат с акцията, тъй като има зърно, и им казах да не изпълняват политически поръчки", каза Шиваров.

На заседанието на съда в понеделник ще бъдат разпитани общо осем свидетели от призованите 14 поради неявяването на част от тях. По делото има граждански иск от страна на Министерството на финансите срещу петимата висши чиновници за нанесени щети на държавата.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK