Съдебната власт остава без промени в конституцията

Възможностите на всяка управляваща партия да упражнява натиск над съдебната власт остават непокътнати, след като комисията за промени в основния закон се отказа да прави изменения в тази част на конституцията. Предложението на председателя на комисията Камелия Касабова (НДСВ) да се увеличи на две трети мнозинството за избор на парламентарната квота на Висшия съдебен съвет беше отхвърлено от "Коалиция за България".

От ОДС пък прецениха, че промяната противоречи на решението на Конституционния съд от 2003 г. и може да се направи само от Велико народно събрание. От СДС и от НДСВ не изразиха становища.Така всички парламентарни сили подкрепиха статуквото, срещу което иначе се изказваха по медиите.

Експертът на левицата Георги Близнашки дори стигна дотам, че даде пример с избора на Министерския съвет, който също бил "важен" орган, но се избирал с обикновено мнозинство. Наложи се бившият конституционен съдия Теодор Чипев да му напомни, че разликата между един чисто политически орган като правителството и ВСС е доста голяма, тъй като вторият управлява независимата съдебна власт.


Депутатите прецениха, че частичните изменения не водят до цялостна промяна и поради това на този етап според тях не са необходими, коментира Камелия Касабова след заседанието.

По другите шест промени, свързани с присъединяването към Европейския съюз, комисията възложи на експертите да направят окончателната редакция и през есента ще ги разгледа отново.

До края на годината според Касабова парламентът би могъл да разгледа проекта за изменение на основния закон.

Разпоредбата, въвеждаща възможността чужденци да купуват земя у нас, ще продължи да се обсъжда, тъй като имаше различни нюанси в позициите на партиите, макар че по принцип всички изразиха съгласие за промяна. БЗНС-Народен съюз настоя да остане забрана за земеделските земи, а Янаки Стоилов (БСП) поиска разрешението да се отнася само за граждани на ЕС. Депутатите все пак се обединиха около варианта, според който "право на собственост и други вещни права върху земя ще се придобива при условия и ред, определени със закон или международен договор, ратифициран от парламента". Ще се доизглаждат от експертите и разпоредбите за отношенията между Министерския съвет, който ще представлява страната пред органите на ЕС, и парламента, пред който правителството ще се отчита за своите действия.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK