Филчев сменя заместника си Цони Цонев

Прокурорът от Върховната касационна прокуратура Митьо Марков беше предложен в сряда пред Висшия съдебен съвет (ВСС) от Никола Филчев за негов заместник и шеф на Върховната административна прокуратура. Това стана близо два месеца след началото на назначенията, произтичащи от промените в съдебния закон.

Марков ще замени на поста прокурора с над 30-годишен стаж Цони Цонев. Докато другият заместник на Филчев - Христо Манчев, беше преназначен още в началото на кадровите промени, Цонев беше държан в неизвестност през цялото време. Ръководената от Цонев Върховна административна прокуратура нашумя напоследък с атаките срещу приватизацацията на БТК и срещу решението за издаването на лиценз за мобилен оператор на компанията. Гласуването за Марков ще се проведе следващата сряда според правилника на ВСС.

Съветът избра председателите на окръжните съдилища в още седем града и отложи избора в други осем заради постъпили алтернативни предложения от министъра на правосъдието Антон Станков. Интересни са двете кандидатури за шефове на окръжните съдилища във Варна и Бургас - Ванухи Аракелян и Емилия Нашева, предложени от новоизбраните шефове на апелативните съдилища в двата града. И Аракелян, която беше избрана в сряда, и Нашева, за която ще се гласува идната сряда, бяха кандидатите на СДС за кметове на последните местни избори. В Разград запази поста си досегашният председател на окръжния съд Емил Колчагов, в Смолян - Радка Свиркова, а нови съдебни шефове бяха избрани в Търговище - Тихомир Петков, в Силистра - Деян Денев, Велико Търново - Даниел Нинов. Все още няма направено предложение за председател на съда в Габрово. Кандитатурата за Добрич на Флорентина Неделчева пък не получи нeобходимите 13 гласа.

ВСС отложи за следващото заседание избора за шефове на съдилищата в Плевен, Ловеч, Видин, Шумен, Благоевград и Сливен заради алтернативните кандидатури, издигнати от министъра и от една пета от членовете на съвета. Нашумялото писмо от сливенски магистрати срещу кандидатурата на сегашния председател на Окръжния съд и бивш син депутат Иван Димов не беше разгледано от ВСС, тъй като не било подписано. Министър Антон Станков обаче е издигнал за шеф съдията Мартин Сандулов. Досега никой член на съвета, нито министърът са правили алтернативни кадрови предложения за прокуратурата. Никола Филчев още не е внесъл нови кандидатури за прокурори на четирите окръжни града, които той оттегли поради отказа на ВСС да ги приеме.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK