Решението на съда за Ершов изненада МВР

Административното отделение на Софийския градски съд (СГС) обяви за нищожна заповедта на бившия директор на Национална служба "Сигурност" (НСС) ген. Атанас Атанасов от 18 август 2000 г., с която на руския бизнесмен Денис Ершов беше забранено да влиза в България за 10 години. Той беше изгонен заедно с още петима руснаци, между които и Майкъл Чорни, с мотив, че застрашават националната сигурност.

Решението по делото, заведено по жалба на Ершов, е било взето още на 10 юни, съобщиха от съда. То може да се обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) в 14-дневен срок от уведомяването на страните. "Не съм запознат още със съдебното решение. Ще го коментирам, след като се запозная с мотивите", заяви вчера министърът на вътрешните работи Георги Петканов. По същата причина директорът на НСС ген. Иван Чобанов не пожела да се ангажира с мнение. Той добави, че в близките дни ще стане ясно дали решението ще се обжалва. Мотивите на съда са същите, с които през миналата година беше отменена забраната срещу Майкъл Чорни да влиза в България. Тогава МВР реагира светкавично и издаде втора заповед срещу Чорни.

Спорен остава въпросът дали Ершов може реално да се върне в България, тъй като не е ясно дали има забрана и да пребивава тук, както беше при случая с Чорни. От НСС не можаха да кажат има ли втора заповед срещу Ершов. Бившият директор на службата ген. Атанас Атанасов отказа коментар. От СГС и ВАС съобщиха, че при тях не са постъпвали жалби от Ершов, в които да се иска отмяна на друга забрана.


В мотивите си съдът се позовава на определение на ВАС от 2001 г., с което е прието, че според Закона за чужденците заповедите за налагане на принудителни административни мерки могат да се обжалват по Закона за административното производство. Градските съдии изтъкват в решението си, че заповедта на директора на НСС е издадена съгласно Закона за чужденците, но в него не са описани принудителни административни мерки като "отказ за влизане в страната" и "забрана за напускане на страната". Поради това съдът приема, че заповедта е нищожен акт. Другият аргумент е, че когато заповедта срещу Ершов е била издадена, ген. Атанасов е бил в отпуск и не е имал право да изпълнява служебните си задължения. Издаването на обжалваната заповед без необходимата компетентност на подписалото я длъжностно лице също води до нейната нищожност, посочва СГС.

Преди време лидерът на ДПС Ахмед Доган заяви, че забраната на Денис Ершов е несправедливост, която трябва да бъде отменена. В началото на 2002 г. Чорни и Ершов подадоха молби до вътрешния министър Георги Петканов за отмяна за наложените им ограничения с мотива, че не могат да управляват спортните дружества, на които са собственици - футболните клубове "Левски" и "Нафтекс". Тогава обаче молбите им не бяха удовлетворени, защото председателят на Американския комитет за разширявне на НАТО Брус Джаксън категорично заяви, че връщането на изгонените е неприемливо и ще е лош знак. Самият Ершов в интервюта беше заявил, че рано или късно ще се завърне в България.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK