Президентът се реши да освободи шефа на НСО

Началникът на Националната служба за охрана ген. Димитър Владимиров в сряда беше свален от поста, който заемаше повече от 12 години. Това се случи на единайстия ден от взривяването на радиоводещия Боби Цанков, при което стана ясно, че действащи служители на НСО работят в свободното си време за криминално проявени лица. "Президентът смята за необходимо освобождаването на началника на НСО и формирането на ново временно ръководство", съобщиха от "Дондуков" 2. Едновременно с тази официална информация плъзнаха слухове за преместване на вътрешния министър Георги Петканов на ръководно място в Сметната палата и отново за уволнение на шефа на НСБОП ген. Румен Миланов, за което се говори от седмица. По-късно те бяха квалифицирани от представители на НДСВ като опит за дестабилизация на службите.

От канцеларията на президента, който наблюдава службата, следобед изпратиха факс до медиите, в който се казва, че случаят с гардовете, пазили едновременно висши ръководни служители и представители на сенчестия бизнес, е нанесъл тежък удар върху авторитета на НСО и че от създадената кризисна ситуация може да се излезе само с радикални действия. Съобщението беше получено в редакциите в момента, в който ген. Владимиров даваше отчет за дейността си в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента. Никой от членовете й, които напуснаха заседанието преди края му, не пожела да коментира решението на президента. Първите излезли заявиха, че не са очаквали такава развръзка. "От 1992 г. досега са извършени маса пропуски в дейността, моето впечатление е, че службата е била продължително и много сериозно разхерметизирана", каза шефът на царските депутати Станимир Илчев. По-късно зам.-председателят на СДС Николай Младенов заяви: "Това е единственият полезен ход на президента Георги Първанов." "Като директор на НСО ген. Владимиров носи отговорност за цялата служба. Аз лично се съмнявам неговите служители да са действали без негово знание", допълни Йордан Бакалов от СДС.

Изненадан и неинформиран от заседанието в парламента излезе и самият Владимиров. Той говори пред журналистите повече от 5 минути, преди да научи от тях, че вече не е ръководител на НСО. "Това решение факт ли е? Сигурни ли сте?", питаше той. След като се овладя, призна, че е очаквал подобно развитие. "По психологическото състояние на хората, с които говорих, усетих. Имах достатъчно знаци, че така ще стане, от хората, към които имах ангажимент", каза той.


Ген. Владимиров отговаря на журналистически въпроси близо половин час, а преди това над три часа брани себе си и дейността на НСО пред депутатите в комисията. Той твърдеше, че информацията в медиите не отговаря на истината. "Хората в службата са консолидирани около мен", заяви генералът. Опита да отговори на всички критики - за самовластие, злоупотреба с данни и липса на контрол. "Организацията е такава, че да нямам достъп до информация, която не ме интересува. Имаме само данни за нивото на застрашеност. Нямам заместници, защото тези, които наследих, не бяха професионалисти, а процедурата за назначаване на нови се изпълнява от Министерския съвет и президентството", каза Владимиров. Той подчерта, че за да работи службата, е необходим закон и вътрешно звено за контрол. "Над 95% от служителите са честни хора, професионалисти. Върху тях не трябва да се хвърля петно, моля да запазите честта им", призова Владимиров. Той добави, че може да даде още много на държавата и възкликна: "Един достоен генерал си отива."

Все още не е ясно кой ще заеме овакантения пост на върха на НСО, след като президентът подпише указ за освобождаване на Владимиров, предложен му от правителството. Очаква се днес министърът на отбраната Николай Свинаров да подготви предложението, с което да задвижи процедурата. За вероятен приемник се смята депутатът от НДСВ и шеф на подкомисията за контрол над спецслужбите Наско Рафайлов, който отрече да се е прицелил в длъжността. Главният прокурор Никола Филчев предлагал Филко Славов.

И в сряда нямаше яснота за началника на НСБОП ген. Румен Миланов. За неговия пост се спряга сегашният шеф на РДВР -Пловдив, ген. Валентин Петков. Според слуховете предстои и смяна на заместника на Миланов подп. Красимир Младенов, който наблюдава борбата с контрабандата и терора. На негово място Петканов искал сегашния шеф на РЗ БОП - Плевен, подп. Мирослав Николов.

- - - - - - - -

Близо 5 часа продължи разпитът на бизнес дамата Ваня Червенкова във военното следствие. Тя даде показания във връзка с делото, заведено по повод връзки на служители от НСО с криминално проявени лица. "Не бях тук в качеството си на обвиняема, делото е строго секретно", каза Червенкова. Тя отрече да е представяла разпечатки на телефонни номера, които доведоха до първите уволнени служители.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK