Депутат поиска НСО да мине на подчинение към премиера

Национална служба за охрана(НСО) трябва да мине на подчинение на Съвета по сигурността към МС, а не към президента, заяви по Би Ти Ви председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента Владимир Дончев. Според него това не изключва възможността държавният глава да назначава началника на службата.

"За комисията по вътрешна политика и обществен ред не бе изненада съобщението на президента, че смята да уволни ген. Владимиров, но няма връзка между заседанието на комисията и решението на Георги Първанов", уточни Владимир Дончев. Според депутата, НСО непрекъснато е разширявала своите функции, най-вече транспортните, а по правилник тя трябвало да охранява само президента, премиера и председателя на НС. Дончев е на мнение, че това разширяване на дейността в никакъв случай не подобрява работата на службата.

"Ще препоръчаме на Сметната палата да направи проверка на финансовото състояние на НСО, защото се забелязва, че службата непрекъснато увеличава бюджета си. Няма обективна причина сега да се появи тази скандална информация за НСО, просто сега е изтекла. Проблемите датират от много време и сега излизат наяве. Констатирахме и множество проблеми и нередности в ръководната структура на службата", съобщи Владимир Дончев.


Междувременно директорът на НСО ген. Димитър Владимиров определи позицията на президента Георги Първанов, който поиска неговото освобождаване, като правилна с оглед на ситуацията във и около службата в момента. По думите на ген. Владимиров не е истина, че в НСО е липсвал вътрешен контрол.

Директорът на службата заяви, че сред уволнените служители на службата, които са охранявали лица от престъпния свят, има и лична охрана, която обаче не може да предостави важна информация за високопоставените личности, които е охранявала. По думите на ген. Димитър Владимиров в НСО има хора, които могат да продължат традицията в управлението на службата и да запълнят пробойните в нея. Според генералът на този етап не са уместни кардинални промени в структурата и функциите на НСО .

Според председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков предложението на президента да бъде освободен ген. Димитър Владимиров е вярното решение. "Ген. Владимиров е главата на службата и като че ли най-добрият начин беше така да се реши въпросът", каза в парламента проф. Герджиков.

По думите му няма никакво съмнение, че ген. Владимиров е професионалист с доказани качества и че се справя с основната си функция - опазване на т. нар. ВИП-персони. "Възникна проблем, който трябва да намери своето решение и смятам, че това е вярното решение в една демократична държава", допълни проф. Огнян Герджиков.

В отговор на въпрос председателят на парламента заяви, че трябва да има нов закон, в който много внимателно да се уредят правилата и координацията между отделните служби, защото досега се е наблюдавала известна несъгласуваност на действията на органите на МВР. Проф. Герджиков изрази надежда новият закон да бъде приет до края на мандата на 39-то Народно събрание. Председателят на парламента каза, че възможността НСО да премине към изпълнителната власт е един от вариантите.

Попитан дали назначаването на временно ръководство на службата може предизвика проблеми в работата й, проф. Герджиков каза, че според него няма основания за такива притеснения. "Който и да поеме ръководството на службата ще бъде достатъчно отговорен човек, за да не се предизвикат катаклизми", добави той.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK