Кметове виждат режисирана атака срещу местната власт

Националното сдружение на общините (НСОРБ) ще обсъди на общото си събрание на 9 юли в петък опитите за дестабилизация на местната власт, предприети по думите на кметове от съдебната и изпълнителната власт. Последният повод за твърденията им е писмото, изпратено в края на миналата седмица от Върховната касационна прокуратура до парламентарната комисия за борба срещу корупцията, в което се искат законодателни промени за предотвратяване на корупцията в общините.

Като мотив са посочени зачестилите случаи, при които по сигнали на депутати, контролни финансови органи и граждани прокуратурата установява закононарушения, извършени от кметове в различни общини - София, Пловдив, Пазарджик и др. Нарушенията са свързани с разпореждането с недвижима общинска собственост, от което са последвали значителни вредни последици за общините, се казва в прокурорското съобщение. Комисията срещу корупцията ще се събере още тази седмица, каза председателят й Коста Костов. Той отказа да коментира предложенията на прокуратурата, защото още не се е запознал с тях, но посочи, че "или някой прави политика с проблема, или действително има неща в законодателството, които трябва да бъдат усъвършенствани".

На пръв поглед е очевиден опитът за дестабилизация, но трябва да се обсъди кой стои в дъното и каква е целта му, каза кметът на Стара Загора и член на ръководството на (НСОРБ) Евгений Желев, пред чийто дом преди дни избухна взривно устройство. Трябва да се запознаем с исканията на прокуратурата и да анализираме ситуацията, преди да направим обобщения, уточни председателят на УС на НСОРБ и кмет на Търговище Красимир Мирев.


Основанията на кметовете да смятат, че има организирана атака срещу местната власт, са натрупаните над 170 дела срещу изборни резултати, касирането на вота на редица места, повдигането на обвинения срещу кметове, подмяната на кметската делегация в Съвета на Европа. Също в петък стана ясно, че срещу столичния кмет Софиянски е заведено трето разследване след сделките за халите и "Милениум център", свързано с построяването на новооткрития грандхотел "София" на мястото на старата градска библиотека. Кметът на Пловдив Иван Чомаков, който кара втори мандат от СДС, пък се разследва за продажбата на терен в Римският форум, върху който австрийски инвеститор иска да строи бизнес център. Кметът на Пазарджик Иван Евстатиев, който е от БСП, е проверяван за договора за обществен превоз с фирмата на отстранения велинградски кмет Фидел Беев "Трансавто".

По същото време Сметната палата разпространи доклади за управлението на Варна и Бургас, в които констатира, че то не е било в интерес на гражданите. Подобно на излелите по-рано резултати от одита за София експертите на палатата са установили като най-чести нарушения неизгодни сделки с недвижими имоти и неспазване на Закона за обществените поръчки. За Варна са посочени 22 замени на недвижими имоти в ущърб на общината, в Бургас един от примерите е сделката за продажба на хотелски комплекс в с. Черноморец, извършена без търг и на занижена цена.

СДС защити кметовете със специална декларация в неделя и също заяви, че се правят опити за дестабилизиране на местната власт. Ръководството на партията призова и останалите политически сили да изразят ясна позиция.

Според СДС зад атаката стоят партията на Иван Костов, БСП и НДСВ, които оказват "недопустим политически натиск върху съдебните органи". Лидерът Надежда Михайлова заяви, че ще информират за това посланиците на държавите от ЕС и Европейската народна партия. Ако Михайлова кфалифицира искането на Демократи за силна България за спазване на законите като политическа атака, това е капан за нея, заяви депутатът от ОДС Васил Паница. Според него по този начин лидерът на СДС се опитва да сложи политически чадър над Стефан Софиянски и кметовете на СДС въпреки допуснатите от тях нарушения на законите.

Източници от сдружението на общините предположиха, че е възможно причината за атаката да е усвояването на парите от Европейския съюз. Средствата минават през централната власт, но част от сумите отиват директно в местната. Размерът на сумите зависи от националния план и държавните приоритети. Ако регионалното развитие и инфраструктурните проекти са основните задачи, както обяснява кабинетът, тогава по-голяма част от европарите ще отидат директно за общините, обясниха експерти. Никой обаче в НСОРБ не е информиран какви точно средства е договорило правителството. Сдружението ще постави специално искане към кабинета да му предостави информация по този въпрос. Първа точка в дневния ред на общото събрание в петък е планът за действие на местната власт за успешно присъединяване към ЕС. Напоследък местните власти масово кандидатстват за получаване на международен сертификат за качествено управление заради изискванията на чуждите инвеститори, участието в международни проекти и грантови схеми по европейски програми.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK