Депутатите забраниха строежа на спортни атракциони в градинките

Подробните устройствени планове за паркове и градини да се приемат от общинските съвети, реши в петък Народното събрание, като прие на второ четене текстове от промените в Закона за устройство на територията. Това ще важи за всички паркове и градини, независимо от големината им, записаха народните представители. Депутатите приеха, че в подробните устройствени планове задължително ще има план-схема за разполагане на преместваеми обекти и рекламни съоръжения.

С подробните устройствени планове за паркове и градини в озеленените площи - публична собственост, без промяна на предназначението им, ще може да се предвижда само застрояване, необходимо за мрежи на техническата инфраструктура, обслужващи озеленените площи и за поддържане на зелената система.

Текстът на разпоредбата предвиждаше с подробните планове за паркове и градини в озеленените площи без промяна на предназначението им да може да се строят спортно-атракционни съоръжения и детски площадки, но по предложение на депутати от ОДС тази възможност отпадна. Не беше прието и без промяна на предназначението на озеленените площи да могат да се застрояват рекламно-информационни центрове за обслужване на посетители. Предложението за отпадане на тази възможност беше на депутата от НДСВ Теодора Литрова.


Кметът на общината да организира съставянето и актуализирането на публичен регистър на дълготрайните декоративни дървета, на дърветата с историческо значение в общината и на озеленените

площи, реши парламентът. Достъпът до информация в регистъра ще се осъществява по Закона за достъп до обществената информация.

Върху недвижими имоти - паметници на културата ще могат да се поставят рекламни, информационни и монументално-декоративни елементи с разрешение за поставяне, издадено по ред, установен с наредба на общинския съвет, и след съгласуване с Националния институт за паметниците на културата.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK