Паси: Вероятно похитените българи са преместени в друг град

По непотвърдени данни похитените българи в Ирак са преместени в друг град, каза министърът на външните работи Соломон Паси след среща в петък с президента Георги Първанов.

Работим в момента по тази информация, за да проверим доколко е достоверна, добави министър Паси.

"Нямаме пряк контакт с похитителите и доколкото има някакакви контакти, те са изцяло косвени", каза министър Паси в отговор на въпрос.


Министърът каза, че с държавния глава са обсъдили ситуацията по същество.

Българските институции действат в изключителен синхрон и единодействие, както от страна на правителството, така и между правителството и президента, и парламента, а също така и специалните служби, добави министърът на външните работи. Реакцията на всички държавни институции е напълно адекватна, отбеляза той.

"С президента, ако е необходимо, ще поддържаме пряка телефонна връзка. Ако е необходимо ще се виждаме допълнително и двамата възприемаме този случай като случай от особена важност", посочи министър Паси.

--------

Временно управляващият посолството на Ирак в София Яхия Махди се срещна с президента Георги Първанов и изрази готовност да сътрудничи за решаването на проблема с отвлечените българи.

Посланикът каза след срещата, че на нея са били обсъдени възможните мерки, които могат да бъдат предприети по случая.

"Пълни сме с надежда, че този проблем ще бъде решен благополучно", допълни Махди. "От цялото си сърце да се молим на Аллах да помогне случаят да не стига до лош край, оставете положението просто в ръцете на Аллаха и дай Боже всичко да се реши благополучно", бяха думите на дипломата.

Около 18.00 часа на "Дондуков" 2 бе приет и посланикът на САЩ Джеймс Пардю.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK