"Краун ейджънтс" остават в митниците още 2 години

До седмици Министерството на финансите ще сключи нов двегодишен договор с британската консултантска компания "Краун ейджънтс", съобщи министърът на финансите Милен Велчев пред заседанието на парламентарната група на НДСВ късно във вторник. Сегашният тригодишен договор за реформа на митниците на стойност 8.132 млн. паунда изтича през септември. Основният аргумент на министъра е необходимостта от продължаване на реформата в митниците преди приемането на България в Европейския съюз през 2007 г.

В момента вече се водят преговори между работна група на министерството и "Краун ейджънтс" по точните параметри на новия договор. Сключването на контракта е препоръчано и от експертите от министерството, тъй като сегашният договор бил с уникална възвращаемост. Според Велчев от началото на 2002 г. месечните приходи спрямо същия месец на предходната година нарастват средно с около 40 млн. лв. всеки месец. Увеличението на постъпленията надвишава 50 пъти платеното от държавата на частната компания, заяви финансовият министър. Прогнозата му е, че за 2004 г. митническите приходи ще надвишат с повече от 1 млрд. лв. събраното преди три години, като темповете на увеличение на приходите продължават да растат. Все пак трябва да се отчете и фактът, че за това време рязко нараства и вносът в страната.

"Продължаването на отношенията с “Краун ейджънтс” ще бъде от голяма полза за по-нататъшната реформа в българските митници, която тепърва предстои. За нас ще бъде от голяма полза да имаме такива партньори най-малкото заради дисциплиниращия ефект, който играе такава външна структура", заяви по БНТ Нина Радева, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Решението за удължаване на договора с "Краун ейджънтс" е в правомощията само на министерството и сключването му не се нуждае от гласуване на решение на парламента, твърди Велчев. Политическото решение за реформата в митниците вече е взето и няма нужда да бъде потвърдено от правителството, но ако министрите имат възражения, те ще бъдат взети предвид.


Велчев представи пред депутатите и проектозакона за създаване на агенция за фискални разследвания. Забавянето на процедурата по създаването на данъчната полиция и приемането на закона беше обяснено от финансовия министър със сериозността на проблематиката, която е изисквала обмисляне на различни идеи и дискутирането им в различни аудитории. Проектозаконът е внесен в парламента и предстои разглеждането му в комисиите преди първо четене. В сряда проектът трябваше да бъде обсъден на съвместно заседание на правната и вътрешната комисии, но те не стигнаха до него.

- - -

В сряда бяха изнесени и данните за приходите на Агенция "Митници" за миналия месец. Постъпленията за юни са 325 млн. лева. Сумата е с 76 млн. лева повече от юни миналата година. Събраните мита и такси са за 21.7 млн. лева, внесеният в републиканския бюджет ДДС е близо 280 млн. лева. Приходите от акцизи са за 22.7 млн. лева, а от глоби, санкции и лихви са 830 хил. лева. За първите шест месеца на тази година приходите от бюджета от митнически сборове са за 1.849 млрд. лева, което е с около 25% повече от първото полугодие на миналата година.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK