ВАС остави високите мита за стари коли

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на Асоциацията на вносителите на автомобили срещу постановлението на кабинета, с което през пролетта митническите сборове при импорт на стари коли се увеличиха почти двойно.

Търговците настояваха съдът да отмени акта на правителството, защото противоречи на конституцията. Асоциацията се позоваваше в жалбата си на текст от основния закон, според който гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, съобразени с доходите и имуществото им. Според организацията в нарушение на конституцията начисленията при внос на стари коли са регламентирани с постановление, а не със закон. Друг аргумент на вносителите беше, че правителството е нарушило търговската практика и обичаи, защото с постановлението е определило по административен ред цената на сделка, която вече е била договорена между продавача и купувача. Според асоциацията при приемането на постановлението не е спазено изискването на Законa за нормативните актове засегнатите страни да представят възражения и предложения до авторите на новите разпоредби.

Според върховните съдии твърдението на вносителите, че постановлението противоречи на конституцията е неоснователно. "От данните по делото е видно, че основание за увеличение на коефициентите за изчисляване на митническата стойност на внасяните употребявани автомобили не е увеличението на доходите на гражданите, а негативните тенденции както за околната среда, така и за безопасността на движението по пътищата, свързани с увеличението на вноса на употребявани автомобили", пише в решението на съда. Магистратите отхвърлят и другия аргумент, че промяната на тарифата е трябвало да стане със закон. "В дадения случай става въпрос за вносни мита, които не са данъци и такси", твърдят съдиите.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK