Разнобой сред управляващите за евроизискванията в правосъдието

Депутати и министри от управляващото мнозинство изразяват различни позиции за начина, по който да се отговори на изискванията в доклада на европейските наблюдатели за реформата в съдебната система. Разнобоят в мненията се разкри във вторник от разясненията на зам.-председателя на парламента Камелия Касабова, която е и председател на временната комисия за промени в конституцията, по повод препоръките в доклада на експертите от Брюксел, изготвен след мониторинга им у нас през юни. Разминават се и законодателните приоритети на Министерския съвет и парламента, свързани със съдебната власт.

Правителството например е планирало до края на юли в парламента да влязат промените в НПК, с които да се прехвърлят от следствените служби към дознателите в МВР 95 на сто от делата, но според Касабова това надали ще стане в определения срок. По-вероятно било промените в НПК да се разглеждат през септември, прогнозира тя. Пак през септември щяло да започне "изясняването на позициите и ангажиментите", които е поела България по глава "Правосъдие и вътрешен ред", каза Камелия Касабова.

През септември обаче ще бъде готов окончателният доклад на Европейската комисия за напредъка на България и ако дотогава не бъдат предприети някакви стъпки в съдебната област, в него ще залегнат сегашните негативни изводи, обясни тези дни Меглена Кунева.


Самата Камелия Касабова не била запозната с доклада на евроекспертите, тъй като преговорният екип и двамата министри (на правосъдието и вътрешните работи) не го били предоставили. Обширни извадки от доклада бяха публикувани в медиите през тази и миналата седмица.

Специалистите и министрите на правосъдието и вътрешните работи заедно с преговорния екип трябвало да кажат какъв е адекватният прочит на евроизискването за ефективна досъдебна фаза на наказателния процес, препоръча Касабова. И след като се изясни това, временната комисия за промени в конституцията, която изготви вече поправките във връзка с ЕС, можела да добави в същия проект и изменения в частта за съдебната власт. "Но сега е прекалено рано да се занимаваме с това", заключи Камелия Касабова в пълен дисонанс с тезата на Меглена Кунева, според която време за отлагане няма.

Касабова очерта три варианта за законодателни действия след изясняването на позициите, като първите два изискват със сигурност промяна на конституцията. Единият вариант е следствието да премине в системата на прокуратурата; вторият е да отиде в изпълнителната власт като част от МВР; третата възможност е да се запази сегашната структура, а да се прехвърлят делата от следствието към дознателите в МВР, както предвижда изготвеният от правосъдното министерство проект.

На въпроса дали предлаганите промени не изискват Велико народно събрание Касабова прогнозира, че може да се отправи ново питане до Конституционния съд. Според юриста от НСДВ Борислав Ралчев обаче промяната на мястото на следствието категорично ще изисква велико събрание. В мнозинството тепърва щели да мислят какво да предприемат.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK