Туристическият сектор: В криза сме

След като шест години поред представителите на туристическия бранш отчитаха все по-добри резултати и все повече чужди гости, вчера те обявиха: "В криза сме." Хотелиери определиха летния сезон като много тежък, след като масираното строителство на морето съвпадна със задържане в ръста на туристите.

До миналата година такива явления не се наблюдаваха, но сега за първи път изпадаме в шок и усещаме криза, заяви за "Дневник" управителят на хотел "Лилия" в Златни пясъци Ивелина Попова. Според нея в момента средната заетост в курорта е не повече от 60% за разлика от миналата година, когато по това време всичко е било пълно. Същата картина очерта и управителят на хотел "Луна" в Златни пясъци Лазко Жарданов.

Търговският директор на "Албена" АД Маргита Тодорова каза: "Сезонът е много сложен, на приливи и отливи. Това е началото на криза, която до момента не сме наблюдавали." Тя прогнозира фалити на хотели и отбеляза, че ръстът в броя на туристите изостава от този, с който нараства легловата база. Не по-различна е ситуацията и в най-големия морски курорт - Слънчев бряг. "Не мога да кажа, че хотелите преливат както други години, защото в разгара на сезона се намират свободни места", каза председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова.


Основният проблем, който хотелиерите очертават, е, че въпреки очакванията тази година броят на чуждите туристи ще отбележи много по-скромен ръст от предишната, когато дойдоха с 18% повече летовници от 2002-ра. В същото време по данни на председателя на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) Донка Соколова броят на леглата на морето се е увеличил с 25-30% спрямо миналата година.

Големият удар идва от германския пазар, който по принцип е основен източник на туристи у нас. Тази година обаче потреблението там е свито като цяло, в това число и заявките за пътуване зад граница. В същото време конкурентните дестинации Турция, Испания, Египет и Тунис се развиват добре. По данни на туроператори цените там са драстично по-ниски отпреди година (което ги приближава до българските), и то при по-добър продукт и обслужване.

В ценово отношение стоим като Турция, а дори вече у нас е и по-скъпо, но обслужването ни е по-лошо, каза Ивелина Попова. Според нея срив освен от германския пазар има и от Швейцария, Австрия, Украйна и други страни. Приличен ръст отбелязват само пристигащите от Великобритания и скандинавските страни. Хотелиерите се опитват да компенсират ниската заетост с наши туристи, както и такива от Полша, Русия, Сърбия, Чехия.

Хотелиерите се обединяват около схващането, че българският туристически продукт спешно се нуждае от подобряване на маркетинга и рекламата, за да не се задълбочи кризата и догодина. Според тях ангажимент за това трябва да поеме държавата, която да засили имиджовата реклама на основните пазари - Германия, Великобритания, Русия. Попова посочи още, че много от хотелите могат да обявят по-ниски цени. Донка Соколова също каза, че сега, когато върви договарянето на хотелската база за следващата година, има голям натиск от туроператори за намаляване на цените на нощувките. На това Валентин Йосифов, управител на "ТУИ България", отговори, че заради нарастващата леглова база хотелиерите не трябва да се стремят да повишават драстично цените за следващата година, а да продават на нивата от тази.

Проблемите едва ли са концентрирани само около липсата на реклама и едва ли ще се решат само през "ценова война" с конкурентните дестинации. Българският туристически модел през последните години действително заложи главно на ниски цени, но, както много експерти предупреждаваха, "винаги има кой да се окаже по-евтин". Препоръките бяха да се залага повече на добро обслужване и да се търсят по-платежоспособни клиенти. Браншът обаче не съумява да формулира обща политика, която да следва. Държавата и общините също се оказаха неадекватни в контрола върху качеството на масовото строителство и в изграждането на подходяща инфраструктура.

Ако в туризма наистина се задава криза, това би било доста лоша новина и за финансовия сектор, и за пазара на имоти. Много инвеститори са ползвали кредити за строителство на хотелите и ако са разчитали да ги връщат след сезона, може да се окажат в неизпълнение към банките. Точна информация колко голям е проблемът обаче няма. Представители на различни кредитни институции коментираха само, че следващата година ще са много по-внимателни при финансирането на подобни проекти особено когато става въпрос за инвеститори без опит в туризма.

Финансов риск са поели и големите туроператори като ТУИ, "Томас Кук" и ИТС, които в много случаи предплащат почивките на туристите и по този начин осигуряват средства на хотелиерите. Друга практика е да финансират срещу ангажимента собствениците да се издължат с туристически услуги през следващите три до пет години.

За разлика от настроенията в бранша зам.-министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов, който отговаря за туризма, продължава да отчита положителни тенденции. По данни на министерството ръстът на туристите за полугодието е 21.27% спрямо същия период на миналата година. Данните обаче веднага бяха разкритикувани - те не отговарят на реалната ситуация, заяви председателят на Съвета по туризъм в София Румен Драганов. Според него често чужденците, които преминават през страната, се броят по два пъти. Драганов твърди, че чистите приходи от туризъм за полугодието са не повече от 30 млн. евро, докато министерството отчита само за първите четири месеца на годината приходи в размер на 262.6 млн. евро, или ръст от 30.26%. Останалите постъпления идват от проституция, хазарт, наркотици и оръжия, смята Драганов.

----------------

Хотелиерите в съседна Гърция също обмислят намаляване на цените, които през тази година са драстично повишени заради олимпийските игри. Всяко шесто легло в Атина може да остане празно по време на олимпиадата от 13 до 29 август, каза вчера президентът на Гръцката камара на хотелиерите Герсимос Фокас в радиоизявление, цитиран от ДПА. Собствениците обмислят като първа стъпка да намалят цените на питиетата в хотелските барове с 35%.

Турският курорт Анталия за сметка на това отбеляза през уикенда рекорд на регистрираните посещения от туристи на ден, предаде турският информационен канал "Журнал тюрк". По данни на летищните власти в курорта в неделя са пристигнали 43 549 туристи, което е с 2773 души повече от предишния рекорд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK