НСС е на крачка от по-голяма самостоятелност

Националната служба за сигурност (НСС) ще има по-голяма самостоятелност в системата на вътрешното министерство, ако Народното събрание приеме внесените в петък промени в закона за МВР. Те предвиждат регионалните звена на контраразузнаването да не бъдат подчинени на районните дирекции на вътрешните работи (РДВР), а на централата на службата. Промените са изготвени от Владимир Дончев от НДСВ и Татяна Дончева от "Коалиция за България".

По-голяма самостоятелност на контраразузнаването иска ръководството на НСС. То постави въпроса в края на миналата година на среща между ръководителите на специални служби и президента Георги Първанов. По думите на членове на екипа на държавния глава тогава е било постигнато принципно съгласие да се удовлетвори настояването на службата. Също през миналата година в редовен доклад от офиса по сигурността на НАТО препоръчаха службата да бъде самостоятелна.

На практика в момента съществуват две НСС-та. Шефовете на 28-те регионални звена на службата са подчинени на директорите на РДВР, а оттам и на министъра на вътрешните работи, докато централата се ръководи от ген. Иван Чобанов. Според източници от службата двойното подчинение водело дотам, че по един случай имало по няколко разработки в различните звена. Понякога директорът на НСС не знаел за назначаването на негов служител, защото то се одобрявало от директора на РДВР и шефа на МВР.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK