Проектозаконът за морето се пренаписва

Проектозаконът за Черноморието се преработва, като 40 на сто от нормите, заложени в първоначалния вариант, ще бъдат усъвършенствани, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев. Той не пожела да посочи какво конкретно ще бъде променено, но уточни, че поправките са в резултат от общественото обсъждане на законопроекта с граждани, общини и частния бизнес.

По време на обсъждането имаше много хубави и полезни идеи, които ще използваме, каза Ковачев. Той обеща законопроектът да бъде внесен за одобрение в Министерския съвет през септември. Промените в законопроекта не са под давлението на протестите, които бяха организирани в Созопол, уточни зам.-министърът. По думите му пренаписаният текст няма да бъде толкова рестриктивен, колкото беше в първоначалния вариант, а ще се търси баланс на интересите.

Проектозаконът за черноморското крайбрежие противопостави строителното министерство срещу морските общини и собствениците на земи. Основната причина за недоволството беше забраната за промяна на статута и строителството върху земите на 2 км от плажната ивица. Това според недоволните означаваше "национализация на земята" и по-ниска цена на терените - общински или частни, по-малко инвеститори и приходи в местните бюджети. Текстовете с двукилометровата зона, където строителството се ограничава, ще бъдат прецизирани, казаха от ведомството на Валентин Церовски.


Втората конфликтна точка беше ограничаването на правата на общините по отношение на общите устройствени планове. Сега кметствата самостоятелно приемат общите си устройствени планове, докато в законопроекта тези правомощията се дават на министъра на регионалното развитие. На трето място кметовете бяха недоволни, че плажовете се обявяват за изключителна държавна собственост и те отново няма да имат право да се разпореждат с тях. Този текст в законопроекта няма да се променя, защото по конституция плажовете са държавна собственост, твърдят от строителното министерство.

Кметът на Бургас Йоан Костадинов настоява да отпадне забраната за строителство в морските градини и паркове, граничещи с плажовете и скалистите брегове, както и изискването инвестиционните проекти над 1 млн. лв. да бъдат съгласувани с консултативните съвети за развитие на черноморското крайбрежие към областните управители. Неговото предложение е стойността на тези проекти да бъде увеличена на 5 млн. лв. Искания за корекции в законопроекта отправиха и кметовете на Царево и Созопол. По време на обсъжданията представители на туристическия бранш заявиха, че законът е лобиран от интереси, които нямат толкова намерението да защитят Черноморието, колкото да ликвидират бъдещата туристическа конкуренция в зародиш. Мотивът беше, че законопроектът узаконявал вече построеното. Според собствениците на хотели законът може да бъде ефективен, ако всички бъдат поставени под равен знаменател и се ликвидират безобразията и закононарушенята, които вече са извършени.

В защита на бъдещия закон се обявиха единствено екологичните и граждански организации по морето. Според тях съпротивата идвала от накърнени бъдещи бизнес интереси, които провокирали страх у обикновените собственици, че ще загубят земите си. Основната цел на закона е да се спре масовото застрояването на бреговата ивица и да се сложи ред, заявиха от строителното министерство. Тяхната амбиция е законопроектът да влезе в сила от следващия сезон. Ако бъде приет от парламента, той ще е първият нормативен акт в българското законодателство, който регламентира процедурата за ползването на плажовете и определя обхвата на публичната държавна собственост по Черноморието.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK