Граждани издигнаха жива верига пред строеж

Жители на столичния кв. "Лозенец" от няколко дни правят жива верига в защита на дърветата от градинката, в която от години играят децата им. Тя се намира непосредствено до сградите, където живеят. Теренът обаче вече е собственост на фирма "Бигла консулт", която има законно разрешение за отсичане на дърветата и строеж на сграда.

По първоначалния строителен план според служители на община "Лозенец" мястото е означено като улица, продължение на ул. "Янко Софийски Войвода". Всъщност теренът е асфалтирана стълба, водеща към градинка между блоковете. По закон, за да се осъществи строеж, трябва да има истинска улица, твърдят жителите на квартала.

Според Матей Иванов, технически ръководител на обекта, всичко е абсолютно законно и фирмата има необходимите разрешения и документи. "Онзи ден дори идваше полиция да ни охранява, докато работим, което само по себе си показва, че всичко е съобразено със закона", добави той. Протестиращите пък показаха документ от Общинския експертен съвет по териториално устройство от 15 юни 2004 г., който гласи, че разрешението за строеж се отменя заради основателни протести на живеещите в околните сгради. Документът е подписан от главния архитект на София Стоян Янев.


"В документа обаче пише, че той трябва да бъде предоставен на район "Лозенец", за да може общинският кмет да прекрати строежа", заяви Иван Колев, един от протестиращите срещу изсичането на дърветата. "Явно от "Бигла консулт" са си платили на някого да покрие документа, докато не се излеят основите на сградата и общината бъде изправена пред свършен факт", добави той.

Скоро ще бъдат разпространени съобщения до медиите, за да бъдат запознати всички с тази ситуация, казаха протестиращите. Те заявиха готовност да протестират, докато не бъде спрян строежът, дори ако това отнеме месеци. Други мерки, които живеещите в квартала са предприели, са жалби до всички възможни инстанции. "Хората, които са подписали разрешителното за строеж на "Бигла консулт", са корумпирани и ние ще разкажем на всички какво са направили", добави Таня Кольовска от протестиращите.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK