Трафикът на български бебета разбуни европейските медии

Разбиването на мрежата за трафик на български бебета в Италия е поредното доказателство за процъфтяващата търговия с деца, която според някои изчисления включва 1 милион непълнолетни и е на стойност над 1 милиард евро годишно. Така британският в. "Гардиън" коментира акцията на италианската полиция, при която бяха арестувани шестима души, за които се смята, че са прекарвали българки на територията на страната малко преди да родят, след което са продавали децата им за сумата от 4000 до 16 хил. евро в зависимост от пола на бебето.

Вестникът цитира главния следовател по делото Винченцо Стингоне, който казва, че "разкритият механизъм на действие е много обезпокоителен, тъй като не може да се установи колко пъти е бил използван". Според изданието престъпниците предлагали на бедни българки да родят в чисти западни болници, да продадат децата им в богати семейства и да се върнат у дома с много пари. Две българки били докарани в Италия с туристически визи в последния етап на бременността и били настанени в лагер за роми край град Горгондзола до Милано. След като родили в болница в Милано, те се отказали от децата си, както имат право да сторят по италианските закони. Бебетата били взети от престъпниците, които се представили за "бащи" и били регистрирани. Арестувана е 32-годишната Светлана Михайлова, която казала на полицията, че се е съгласила на сделката, тъй като в България имала много деца и не можела да ги храни.

В. "Индипендънт" допълва, че според италианската полиция "децата били продавани и купувани като кученца", като цитира правозащитници, според които около 10 хил. българчета са прехвърляни нелегално през границата с цел секс. В същото време френският в. "Льо Паризиен" съобщава, че седмица след разкритията за трафик на бебета край Париж подобни “филиали” са били разкрити и в Португалия и Италия и във всички случаи "ръководителите на мрежите за трафик с новородени са българи. Вестникът цитира началника на полицията в португалския град Коимбра, където също бяха задържани трафиканти, според когото българките живеят изключително мизерно и поради тази причина са дали съгласие децата им да бъдат продадени.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK