Български лекарски екип е в "бойна" готовност за олимпиадата

Медици от шест специалности имат готовност да се притекат на помощ на Гърция при евентуален терористичен акт по време на олимпийските игри. Медицинските екипи вече са сформирани, съобщи пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Специализираните групи са сформирани в отговор на официално искане от Евроатлантическия координационен център на НАТО за реагиране при бедствия. Предвижда се екипите да са в готовност през август и септември. В състава им са включени психолози, психиатри, епидемиолози, микробиолози, паразитолози, биолози. При формирането на медицинските групи са участвали Министерството на здравеопазването, Военномедицинската академия и Гражданска защита. Министерството има готовност да изпрати четири екипа - по два с психолози и епидемиолози. Военна болница е включила инфекционисти, токсиколози, специалисти по интензивно лечение. Медицинските екипи са осигурени с оборудване, транспорт и лични предпазни средства - ръкавици, защитни костюми. Центърът за спешна медицинска помощ в София, “Пирогов” и ВМА са готови при нужда да изпратят и реанимобили, окомплектовани с техника и консумативи.

Има и план, по който медицинските групи ще бъдат информирани за необходимостта да се включат и да се придвижат до Гърция. Това ще стане само при поискване от гръцка страна при евентуален терористичен акт. Медицинското осигуряване е част от помощта, която България е готова да предостави на Гърция при необходимост. Всичките дейности се координират от министъра без портфейл Филиз Хюсменова.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK