Две пивоварни ще рециклират отпадъците си

Пивоварните "Шуменско пиво" и Пиринско пиво" се включиха в системата за оползотворяване на отпадъците от опаковки, съобщиха от "Карлсберг България".

Пивоварната в Шумен има акционерно участие в първата лицензирана организация за оползотворяване на отпадъци "Екопак България", а "Пиринско пиво" е клиент на компанията. Съоснователи на "Екопак България" са 18 български и чужди дружества. Целта на компанията е създаване на ефективна и устойчива система за събиране, рециклиране и оползотворяване на отпадъците от опаковки от домакинствата, търговските обекти и промишлеността. "Екопак" получи лиценз от Министерството на околната среда и водите на 20 юли тази година. С лицензирането й реално започва разделното събиране на отпадъците в България. Членовете на "Екопак" имат възможност да купят правото да поставят върху етикетите на своите продукти "зелена точка", която доказва, че в съответната компания се полагат усилия за екологичната преработка на опаковките. "Зелената точка" ще се появи на етикетите на продуктите на двете пивоварни в края на годината.

Още две организации на фирми - "Екобулпак" и "Репак", чакат лиценз от екоминистерството. Създаването на колективни системи е една от трите възможности, чрез които компаниите могат да изпълнят задълженията си по оползотворяването на опаковките. За тази година квотата е 20% от продукцията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK