Гражданите търсят президента най-много за социални помощи

През първите шест месеца на 2004 г. в дирекция "Приемна" към президентската администрацията са постъпили най-много молби и жалби по социални проблеми. Това се разбра от справка за дейността на приемната, изпратена до медиите вчера от прессекретариата на държавния глава. Общият брой на обработените писма за полугодието е 6013, а от началото на мандата на президента досега - 31 303.

Социалните молби на гражданите представляват 16 процента от общия брой на преписките, стана известно от съобщението. Изложенията са предимно от граждани в тежко социално положение. Повдигнатите от тях въпроси очертават преди всичко 4 проблемни кръга - отпускането на социални помощи, безработицата, семейните помощи за деца, социалните услуги.

През полугодието са постъпили общо 396 писмени и устни молби и жалби по жилищни въпроси. По тях дирекцията е изпратила 330 писма до компетентни органи за становище и съдействие. Досега са получени 304 отговора. Най-голям е делът на жалбите, свързани с настаняване в общински жилища. "Причината е в крайно недостатъчния ресурс на общините от цялата страна. Въпреки това немалка част от общинските администрации дават надежда за преразглеждане на съответните молби при освобождаване на подходящо жилище", обясниха от прессекретариата на президента.


За посочения период са постъпили и 300 сигнала по проблеми на здравеопазването. Те са свързани главно с осъществяване на лечението, със скъпоструващо лечение в страната и чужбина, с лекарствата, с експертиза на работоспособността и със здравното осигуряване. Четиринайсет молби и жалби засягат експертизата на работоспособността. Гражданите изразяват несъгласие основно с решенията на органите на експертизата, оспорват определените проценти, определящи групата инвалидност и правото на инвалидна пенсия, както и на нейния размер.

През шестте месеца по 178 молби и жалби са образувани преписки, свързани с трудови правоотношения, възнаграждения, произтичащи от тях и нарушения на трудовото законодателство, 340 жалби по пенсионни проблеми, 613 молби със съдебен характер, 64 преписки, отнасящи се до отбраната и въоръжените сили, и 58 с икономически характер.

Граждани на Пловдив и българи, живеещи във Франция и САЩ, са изпратили до президента сигнали, петиции и подписки по повод сделките с Античния форум в Пловдив и други терени в идеалния център на града, се разбра още вчера. В зависимост от конкретното им съдържание сигналите са изпратени на вниманието на Министерство на културата, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, областния управител на област Пловдив, кмета на града и председателя на общинския съвет, както и на вниманието на Върховна касационна прокуратура, информират от "Дондуков" 2.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK