Скакалци носят глад в Западна Африка

Нашествието на скакалци в Западна Африка заплашва с глад над 1 милион от жителите на региона, предупредиха земеделски експерти, цитирани от Би Би Си. Според организацията по прехраната към ООН заплахата сега е по-сериозна от разразилата се през 1987 г., когато загубите само в сферата на земеделското производство бяха 300 млн. долара. Само в Мавритания вече са засегнати милиони хектари обработваеми земи, а в края на миналата седмица скокливите гадинки нападнаха и столицата Нуакшот.

Според служител на министерството на земеделието първоначално определените за третиране с пестициди 800 000 хектара са били многократно завишени, тъй като нашествието на скакалци се оказало далеч по-мащабно от очакваното. Напастта може да се окаже катастрофална за страната, тъй като съвпада с началото на сеитбата и може да ликвидира всички налични ресурси, посочи той.

Скакалецът е в състояние да изяде храна, равна на собственото му тегло - 2 гр, за около 24 часа, посочва Би Би Си. Един тон скакалци, което всъщност е малка част от налитащите в Африка ята, изяждат за ден храната на 2500 души. Опустошаващите Северна Африка скакалци оставят след себе си само голи скелети на дървета, опустошена земя, а в Нуакшот изядоха дори и тревата от главния стадион.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK