Закон вдига нивото на юрисконсултите

Само правоспособни юристи ще могат да стават юрисконсулти, предвижда проект на закон за юрисконсултите, внесен в парламента от депутати от различни партии. Това е първият закон за гилдията, а тази година беше приет и изцяло нов Закон за адвокатурата.

В момента няма такова изискване за юрисконсултите и има случаи да се назначават хора, които не притежават магистърска степен по право. За да се повиши качеството на кадрите в гилдията, в закона е записано още, че професията ще упражняват само тези прависти, които са се дипломирали в акредитиран университет. Със закона се създава специален регистър на юрисконсултите. Само вписаните в него юристи могат да работят на трудов договор в правните отдели на администрацията и компаниите и да ги представляват пред съда. След създаването на регистъра всеки ще може да провери дали дадено лице е юрисконсулт на определена фирма или институция. Така например насрещната страна по делото може да се осведоми от регистъра дали юрисконсултът е упълномощен, обясни председателят на Националния съюз на юрисконсултите Мария Странджанска.

В нормативния акт е регламентирано, че юрисконсултите оказват правна помощ и представляват работодателя си пред съдилищата. Записано е още, че само юристи с над пет години стаж могат да се явяват пред върховните съдилища, каквото е изискването и за адвокатите. Законът предвижда юрисконсултът да получава като премия най-малко половината от адвокатското възнаграждение, което съдът присъжда на държавата или общината при спечелено дело. "В България има подобна традиция, а и така се създава възможност допълнителен икономически стимул на колегите", обясни Странджанска.


За първи път със закона се регламентира правото на юрисконсулт на чужда компания, която има дъщерно дружество или представителство в България, да участва в съдебен процес тук. Така служителят от правния отдел на чуждата фирма ще може еднократно да се яви пред български съд заедно с местен адвокат или юрисконсулт, след като получи разрешение от колегията.

В закона са записани задълженията на юрисконсулта да действа съвестно и да пази служебната тайна. В нормативния акт има определение за правна служба и за длъжностите в нея. Според него степените в кариерата на юристите в администрацията и във фирмите са стажант, младши, старши и главен юрисконсулт, началник на отдел и шеф на дирекция. Всяка от длъжностите може да бъде заемана след определени години стаж, като за младши юрисконсулт се изискват три години. Със закона се създава колегия на юрисконсултите. Тя е обединител на гилдията и ще защитава професионалните й интересите, каза Странджанска. Освен това се въвеждат дисциплинарни наказания за неизпълнение на задълженията. Законът предвижда и глоба от 200 до 1000 лв. за тези, които работят като юрисконсулти, без да имат право на това.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK