КРС се оказа с двама шефове

Една от ключовите институции в държавата - Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), се оказа в абсурдната ситуация да има двама председатели. От вторник Георги Александров отново е шеф на комисията, след като петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) обяви за нищожна заповедта на премиера за отстраняването му. Назначената на мястото му със същата заповед Гергана Сърбова обаче продължава да ръководи регулаторния орган, тъй като няма легитимно решение за освобождаването й. Ситуацията поражда и друг правен конфликт - с определения от Закона за далекосъобщенията петчленен състав на комисията, защото на практика сега членовете й са шестима.

Окончателното становище на ВАС дойде, след като Министерският съвет оттегли жалбата си срещу първото определение на тричленен състав на съда, според което уволнението на Александров е незаконосъобразно. Засега остава неясно защо правителството се отказа да защитава докрай решението си.

И двамата председатели посочиха във вторник, че нямат основания да смятат, че не са на мястото си. На пресконференция по повод завръщането си начело на КРС Александров обясни, че с възстановяването му се отменя заповедта за назначаването на Сърбова. "Надявам се до края на деня да има яснота кой е председател на комисията", заяви на свой ред Сърбова, която е в отпуск. По думите й никой от правителството не я е информирал, че е освободена.


"Изпълнителната власт ще преодолее противоречието, създадено във връзка с броя на членовете на Комисията за регулиране на съобщенията, като едновременно се съобрази със съдебното решение за Георги Александров. В случая няма нищо парадоксално, съдът вече се произнесе и сега остава изпълнителната власт да преодолее противоречието с броя на членовете на КРС", заяви правителственият говорител Димитър Цонев, с което на практика подхрани интригата. Очаква се в сряда правната дирекция на Министерския съвет да излезе със становище по казуса.

Юристи коментираха противоречиво последиците от решението на ВАС, но бяха единодушни, че Александров е спечелил съдебния спор и се връща като законен председател на КРС. Според част от тях обявената за нищожна заповед за освобождаването му означава автоматично, че Сърбова вече не може да заема този пост. Други обаче смятат, че след като съдът не се е произнесъл специално по назначаването на Сърбова, тя също остава председател.

Според Александров окончателното становище на ВАС е доказало независимостта на регулаторната комисия. По думите му решенията, които КРС е взела по време на тримесечното му отсъствие, са законосъобразни. Това се отнася и за GSM лиценза на БТК, чието забавяне неофициално се сочеше като повод за уволнението му. В същото време той потвърди отново позицията си, че КРС е трябвало да изчака становището на Комисията за защита на конкуренцията, преди да издаде мобилния лиценз на телекома. Антимонополният орган трябва да се произнесе дали получаването на лиценза без търг и конкурс е допустима държавна помощ. "Едно законово нестабилно решение винаги е предмет на обжалвания и затова може да се получи така, че на практика няма работещ трети GSM оператор", посочи вчера Александров. Миналата седмица петчленен състав на ВАС разреши на "Вива Венчърс" да започне работа по изграждане на мрежата, но все още магистратите не са се произнесли за законосъобразността на издадения лиценз.

Във вторник и в КРС, и на "Дондуков" 1 се понесоха слухове за действията, които правителството ще предприеме след обявеното становище на ВАС. Твърдеше се, че правителствените юристи вече търсят нови мотиви за уволнението на Александров и дори че премиерът е подписал нова заповед за това. Пресдирекцията отричаше всички догадки. "Никой не ме е търсил и не знам да има такава заповед", каза и самият Александров. Той отклони въпроса дали ще обжалва ново решение за освобождаването си. Връщането му в КРС създаде пълно объркване сред членовете и администрацията на регулаторния орган. Той веднага отмени взетите отпуски и нареди да не се влиза в сградата през почивните дни, както и да не се изнасят документи от нея. Във вторник от членовете на комисията на работа беше единствено Зина Трифонова, която не дойде на свиканата от Александров пресконференция. Пак според слухове двамата отдавна са в конфликт по различни въпроси, включително и за издаването на GSM лиценза на БТК.

-----

Със заповед на премиера Сакскобургготски Георги Александров беше отстранен на 13 май с мотивите, че забавял приемането на поднормативни актове и не информирал обществото за дейността на регулаторната комисия. Още тогава юристите прогнозираха, че той ще спечели евентуалния съдебен спор, тъй като аргументите за освобождаването му са неубедителни. Според магистратите правителственото решение е незаконосъобразно, тъй като не отговаря на изрично посочените в Закона за далекосъобщенията условия за това - в случай на смърт, по лична молба, при невъзможност да изпълнява задълженията си.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK