Тежките престъпления ставали в петък

Подслушването и следенето със специални разузнавателни средства (СРС) в продължение на три денонощия със заповед на вътрешния министър не е полицейщина, а ще облекчи работата, заяви в неделя главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов пред БНР. "Поискахме 72 часа, защото тежките престъпления се правят в петък, а събота и неделя институциите са с намален капацитет", обясни той.

Борисов разясни пакета от мерки срещу организираната, предложен миналата седмица съвместно от МВР, главния прокурор Никола Филчев и шефа на Националната следствена служба Ангел Александров. Тогава той поиска записите от СРС да се ползват и срещу втори лица, влезли в контакт със заподозрян. Главният секретар настоя всички, заловени с взрив или автомат, които са извършили тежко престъпление, да бъдат задържани в ареста до приключване на делото. Това предложение предизвика критиките на юристите, които напомниха, че то влиза в пряк конфликт с подписаната от България Европейска конвенция за правата на човека. Освен това по този проблем са и издадените най-много присъди срещу държавата в Страсбург.

Борисов уточни, че когато иска СРС да се използва и за втори лица, влезли в контакт със заподозрения, няма предвид случайно прехванати обаждания. "Говорим за разговори, в които второто лице знае детайли, съпричастен е към престъплението. Тук не става въпрос, че някой престъпник ще разговаря с политик, полицай, съдия и го пита "как си, ще се видим ли днес". Това не е доказателство. Но когато той обяснява как да му осигурят алиби, ние трябва да можем да го обвиним. В много държави подобен запис се представя пред съда и разговорът се узаконява, а всичко останало се унищожава", каза Борисов.


Предложените от МВР, прокуратурата и следствието мерки ще бъдат одобрени от Народното събрание, заяви председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Владимир Дончев. Той заяви, че дава пълната си подкрепа за промените. "Престъпният контингент в България е преминал всякакви граници на неуважение към обществото и държавните институции. С цел да пазим правата на извършителите на престъпленията ние забравихме за правата на пострадалите", каза шефът на следствието Ангел Александров.

Зам.-министърът на правосъдието Марио Димитров се въздържа от коментар на мерките, тъй като те още не са депозирани в министерството. Той съобщи, че в сътрудничество с Великобритания се работи по програми за повишаване на квалификацията на магистратите. По думите му добре е да има специални съдебни състави за тежките дела, свързани с организираната престъпност. "Все още търпят изпълнение препоръките, дадени ни от ЕС в областта на правораздаването", посочи Димитров.

Междувременно в петък и събота съдът прати в ареста още четирима души. Двама от тях - Тихомир Дочев-Мравката и Стилиян Георгиев-Мишока, са от заподозрените в убийството на Милчо Бонев-Бай Миле. Те са заловени с незаконно оръжие, наркотици и фалшиви хърватски паспорти. Другите двама са Емил Милев-Крокодила и Евгени Милев-Гейзо, обвинени за магистралните грабежи.

-----------

Полицията задържа непълнолетен наркодилър, заради когото две денонощия изходите от Бургас бяха блокирани. Десислав Колиров се издирваше, защото наръга с нож в гърлото следовател по време на разпит в кабинета му. Той бил оставен насаме с дежурния следовател и го нападнал. Раненият е без опасност за живота. Младежът има шест висящи дела за грабежи. Той тероризирал гражданите, като ги плашел със спринцовка и игла, заразени със СПИН.

Също в неделя на ГКПП Капитан Андреево беше заловена пратка от 123 кг хероин за Турция.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK