Пилотният проект за НАП се оказва успешен

Вече се изгражда моделът на Националната агенция по приходите, който ще започне от Бургас. Това съобщи началникът на Териториалната данъчна дирекция в Бургаска област Румяна Дулева вчера, когато беше отчетена една година от старта на пилотния проект за изграждането на агенцията.

Интегрирането на информационните системи на данъчните с Националния осигурителен институт (НОИ) също е започнало, като по новия начин се обслужват над 50% от клиентите на НОИ. Предстои извършването на съвместни ревизии по ДДС и осигуряването.

От един месец се приемат данъчни декларации по интернет. В Бургас има над 5000 фирми, които са регистрирани по ДДС, над 30 от тях вече са се снабдили с електронен подпис и се възползват от новата услуга, каза Дулева. От юли миналата година досега с близо 5 млн. лв. са се увеличили приходите на ТДД “Републикански данъци”. За първото шестмесечие на тази година планът по приходите е изпълнен над 70%. Кметовете на общините Приморско, Царево, Поморие, Созопол, Несебър и Малко Търново, които минаха на самостоятелно събиране на местните данъци и такси отчетоха ръст в приходите.


Резултатите от прилагането на данъчният проект се следят от специалистите и се анализират, за да могат да бъдат приложени в страната като цяло, каза финансовият министър Милен Велчев. За ефективността от извършените реформи най-показателен е фактът, че приходите нарастват сериозно - за всеки лев разход на администрацията по обслужването на данъкоплатците през второто тримесечие на 2003 г. приходът е бил 3.75 лв. За същия период на тази година срещу всеки лев, изразходван от администрацията е получен приход от 5.08 лв., каза Велчев. Проектът за Националната агенция по приходите има за цел и да ограничи контакта между фирмите и гражданите с държавните служители, което освен, че пести време, намалява и възможностите за корупция. Милен Велчев подчерта, че именно увеличаването на събираемостта ще гарантира и компенсира планираните данъчни облекчения.

Главният данъчен директор Николай Попов, който също присъства на отчета, каза, че са възможни промени във валутния закон до края на тази година, ако не спрат измамите в чейндж бюрата. Идеята е некоректните обменни бюра да бъдат извадени от пазара като им се откаже регистрация по закона. Според Попов тези бюра са известни и той призова държавните органи да си сътрудничат в разобличаването им. Най-много незаконни сделки се извършвали в София и Бургас.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK