Гражданин съди Първанов за мълчание

Инженерът от Варна Юлиян Чолаков съди президента Георги Първанов за мълчалив отказ, защото не му отговорил на предложения за поправки в конституцията. Гражданинът иска да предизвика дебат за промени в основния закон и затова е завел дело срещу държавния глава във Върховния административен съд. Делото е насрочено за 12 октомври.

Чолаков е изпратил до президента идеи за нови текстове в конституцията. Той твърди, че с осъществяването им ще се разреши проблемът с корупцията, престъпността и бедността.

Президентът обаче не отговорил на предложенията на Чолаков и не ангажирал с тях експерти юристи и обществеността, както е очаквал гражданинът. "За г-н Първанов липсва такова задължение по закон и на него му е кеф да си бездейства. Страшно е държавният глава да предаде интересите на своя народ само защото законът му позволява да се ослушва", пише в жалбата на Чолаков.


В нея той обяснява, че е наясно, че съдът няма правомощие да проверява законността на актовете на президента, но се надява жалбата му да бъде разгледана на базата на общия разум и на основните правила на правото и справедливостта. В подкрепа на правото си да обжалва бездействието на Първанов той се позовава на текста от конституцията, според който гражданите могат да обжалват всички административни актове, които ги засягат, освен изрично посочените със закон.

Идеята на Чолаков е в конституцията да се запише следният текст: "Всеки има право на регламентирано управление.

Празнотите в законите се запълват. Отговорността на управлявани и управляващи е строго дефинирана. За всеки акт на държавната власт има определени със закон процедура и срок за изпълнение, субект вид и минимален реален размер на отговорността за неспазването на процедурата и срока, субекти, процедура и срок за иницииране на отговорността". Според Чолаков след това всички закони ще трябва да се съобразят с тази разпоредба.

Той предлага още в конституцията да се се запише, че Конституционният съд действа по инициатива на заинтересованите лица. "Така се осигурява възможност за обществен контрол на спазването на конституцията и върховенството на закона. За филтър и с цел покриване на допълнителните разходи за инициативата може да се плаща държавна такса от 1000 или 10 хил. лв.", пише в предложението на Чолаков до президента.

Той обяснява, че идеята му се основава на презумпцията, че "корупцията се генерира от прекалената недетерминираност на законодателството и съдебната система". "По-ясни правила за магистратите и администрацията и по-ефективни наказания при неспазването им биха направили държавната власт по-малко корумпирана, а съдебната система по-предсказуема и по-ефективна", твърди инженерът. Той определя идеята си като механизъм за създаване на работещи и ефективни правила, без оглед на конкретния законодателен текст. "Идеята е, че ако едно правило е създадено да изпълнява прякото си предназначение, то трябва да действа. Целта е да се принудят управляващите в по-голяма степен да се съобразяват с обществения интерес, като за това е предвиден и механизъм за граждански контрол", пише в обръщението на Чолаков до Първанов.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK